Pustite decu da igraju video igre, one su dobre za njih, potvrdili naučnici

od strane | okt 26, 2022 | Tech | 0 Komentara


26.10.2022 13: 44 |

Games

Pustite decu da igraju video igre, one su dobre za njih, potvrdili naučnici

Od malih nogu nas uče da mnoge stvari nisu dobre za nas: promaja, sedenje na hladnom betonu, plivajući zamajac… i video igre. Od kafe raste fetch, a od video igara ćemo nositi naočare, pretvoriti se u biće koje liči na Goluma i nećemo imati drugare. E, pa za sve babe i tetke koje imaju svoje teorije, izgleda da nisu bile u pravu. Ne za Goluma i drugare, već za uticaj video igara na decu.

Najveća naučna studija koja je izvedena na ovu temu kaže da su efekti video igara na decu pozitivni.

Međutim, nova studija, koju je sproveo Univerzitet u Vermontu, je najveća te vrste u SAD i uključivala je 1.957 dece uzrasta 9 i 10 godina, od kojih je 679 provodilo najmanje tri sata dnevno igrajući video igre (vladine agencije u UK i SAD savetuju deci najviše dva sata dnevno, a Kina još kraće).

Bolja memorija, pažnja i reakcije

U kontrolisanim testovima otkriveno je da su oni koji su igrali video igre imali znatno bolji učinak u pogledu memorijskih veština, kao i testova pravljenih da mere vizuelnog raspona pažnje i vremena reakcije.

Magnetna rezonanca je pokazala da su prednje oblasti mozga, povezane sa složenim kognitivnim zadacima i apsorbovanjem novih informacija, bile aktivnije kod dece koja su igrala igre, u poređenju sa onom koja nisu.

uvm_gaming_and_kids_brains_oct_2022.jpg

Izvor: B. Charaani, Vermont univerzitet

Studija sugeriše da je to zbog praktičnih zadataka vezanih za kontrolu impulsa i radne memorije, od čega imaju koristi u svakodnevnom životu. Tokom studije nisu pronađeni značajni znaci problema sa opsesivno-kompulzivnim poremećajem, depresijom ili povećanom agresijom kod onih koji su igrali igre.

Studija ističe da još uvek nema dokaza o uzroku i posledicama i da jednostavno može biti da decu sa jakim kognitivnim sposobnostima privlače video igre – tako da to nije nužno da igre izazivaju korisne efekte, već da se pokažu privlačnim onima koji su već ističu se u aktivnostima rešavanja zagonetki.

Univerzitet u Vermontu i vodeći autor studije Bader Čarani, profesor psihijatrije, rekao je da, iako studija ne može da kaže da li igranje video igara redovno izaziva superiorne neuro-kognitivne performanse, „to je ohrabrujući nalaz, koji moramo nastaviti da istražujemo u ovim deca dok prelaze u adolescenciju i mlado odraslo doba.“

Opširnije

Izvor: Benchmark.rs