Qualcomm najavio Snapdragon Satellite za Android uređaje koji nije samo za hitne slučajeve

od strane | jan 6, 2023 | Tech | 0 Komentara


06.01.2023 15: 41 |

Cell

Qualcomm najavio Snapdragon Satellite za Android uređaje koji nije samo za hitne slučajeve

Na godišnjem Apple događaju 2022. godine pored iPhone 14 serije prikazana je i nova tehnologija – povezivanje telefona sa satelitom u cilju slanja SOS poruka u hitnim slučajevima. Navedena tehnologija je trenutno dostupna samo na najnovijim modelima telefona kompanije Apple, u SAD, Kanadi, Francuskoj, Nemačkoj, Irskoj i Britaniji.

Najveći konkurenti iOS uređajima ne mogu ostati uskraćeni, pa je tako Qualcomm na CES 2023 najavio Snapdragon Satellite – satelitski servis za Android uređaje koji će biti dostupan “na sledećoj generaciji top price Android uređaja”, navodi se u saopštenju.

Satelitsku komunikaciju omogućiće konkurent Apple partnera

Da bi navedena tehnologija bila moguća, Qualcomm se sklopio dogovor o partnerstvu sa kompanijom Iridium, glavnim konkurentom kompanije Globalstar čije satelite Apple koristi za SOS komunikaciju.

Kako prenosi Qualcomm, prednosti koje će Snapdragon satelitski servis doneti u odnosu na Apple SOS sistem je što će moći da se koristi i za razmenu poruka sa drugim ljudima, korišćenje drugih aplikacija za razmenu poruka, kao i za rekreaciju u ruralnim i udaljenim predelima.

Servis će biti dostupan svim telefonima sa Snapdragon 8 Gen 2 čipsetom, dok je sam Snapdragon Satelit servis planiran da krene u rad u određenim regionima u drugoj polovini 2023. godine.

Spasavanje

Pored telefona može biti dostupan i na velikom broju drugih uređaja

Snapdragon satelitski servis se može proširiti i na veliki broj drugih uređaja kao što su laptopovi, tableti i automobili. Servis će pružiti podršku za 5G NTN mreže (Non-Terrestrial Networks) kada postane dostupan.

Garmin je potvrdio saradnju sa kompanijom Qualcomm oko nove tehnologije

Potpredsednik segmenta Garmin kompanije zadužene za rad na otvorenom preneo je “Garmin podržava priliku da ponudi svoj dokazani satelitski sistem traženja SOS pomoći milionima novih korisnika pametnih telefona širom sveta. Garmin Response sistem bio je odgovoran za rešavanje nekoliko hiljada SOS poziva, čime je spašeno mnogobrojno života svake godine, i sa velikim uzbuđenjem iščekujemo saradnju sa Qualcomm Technologies timom, kao i Iridium kompanijom, kako bi pomogli ljudima da se jednostavno povežu sa SOS servisom gde god ih život odnese.”

Opširnije

Izvor: Benchmark.rs