Samsung predstavio ISOCELL HP2 senzor od 200 MP za Galaxy S23 Ultra

od strane | jan 17, 2023 | Tech | 0 Komentara


17.01.2023 11: 08 |

Mobile

Samsung predstavio ISOCELL HP2 senzor od 200 MP za Galaxy S23 Ultra

Iako naziv ISOCELL HP2 može sugerisati da je novi senzor nekako lošiji od ISOCELL HP3 od takođe 200 MP, u stvarnosti se ovaj broj odnosi samo na veličinu pojedinačnih piksela. Kompanija je u zvaničnom saopštenju rekla da novi senzor „koristi Samsung tehnologije senzora slike visoke rezolucije i najnovije znanje koje omogućava epske detalje“, što znači da je ovo najbolji proizvod korejskog proizvođača attain sada.

Novi senzor koristi tehnologiju spajanja piksela pod nazivom Tetra2pixel koja spaja 4 ili 16 susednih piksela. U slabo osvetljenim okruženjima, HP2 može da spoji 4 susedna piksela čime se dobijaju veliki pikseli koji mere 1,2 µm u prečniku i daju sliku rezolucije 50 MP, dok spajanjem 16 susednih piksela, veličina raste na 2,4 µm piksela, a rezolucija slike je 12,5 MP.

ISOCELL HP2 brži od prethodnika

HP2 može da pravi „rafale“ fotografija sa 15 kadrova u sekundi u svojoj originalnoj rezoluciji od 200 MP, što je dvostruko bolje od HP3 i 50% bolje od senzora HM3 od 100 MP.

ISOCELLHP2.jpg

ISOCELL HP2 senzor, izvor: Samsung

Senzor takođe dolazi sa Dual Vertical Switch Gate (D-VTG) da bi se izbegli izgoreni svetli delovi. Samsung tvrdi da se povećava puni kapacitet za više od 33%, što znači da pojedinačni piksel može da prikupi trećinu više svetlosti pre nego što se kreira konačna slika.

Mountainous QPD tehnologija prepoznaje i horizontalne i vertikalne obrasce tako da može da pruži brz i precizan AF čak i u uslovima slabog osvetljenja.

ISOCELL HP2 je prvi senzor koji koristi Samsung funkciju DSG (Dual Slope Discover) u režimu od 50 MP. Ona funkcioniše tako što primenjuje dve odvojene vrednosti konverzije na analogni signal primljen na nivou piksela, donoseći nešto što Samsung naziva „mountainous HDR performansama“. To znači da može da uhvati dve ekspozicije bez rizika od gubitka detalja u konvencionalnom HDR režimu. DSG takođe omogućava snimanje 4K HDR videa u 60 fps.

Senzor je već u proizvodnji, a videćemo ga na delu najkasnije 1. februara na premijeri Samsung Galaxy S23 serije.

Opširnije

Izvor: Benchmark.rs