Stiže DDR6 na laptop računare, duplo brži od postojećih DDR5 memorija

od strane | mar 12, 2024 | Tech | 0 Komentara

Novi memorijski standard za mobilne uređaje kao što su laptop računari u vidu DDR6 čipova male snage, tačnije LPDDR6 memorije (Low-Power Double Data Rate), trebalo bi da donesu dvostruko veće brzine prenosa podataka u odnosu na aktuelne DDR5 čipove, a stižu između jula i septembra ove godine. Period objavljivanja odobrili su predstavnici JEDEC organizacije, odgovorne za DRAM standarde, na nedavno održanom sastanku u Portugalu, piše ComputerBase.

Pre oko pet godina, LPDDR5 memorijski standard je zvanično usvojen, a tada je promena generacije donela povećanje protoka informacija od 50 posto, tako da je LPDDR5 definisan sa maksimalnom brzinom od 6.400 MT/s (megatransfera u sekundi), dok je LPDDR4 pružao maksimalno 4.266 MT/s.

Međutim, leta 2021. uveden je LPDDR5X standard kao međukorak, povećavajući brzinu prenosa podataka na 8.533 MT/s. Osim njega, postoji i LPDDR5T memorija, pri čemu je T oznaka za Turbo, koju Jedec nije zvanično usvojio, a lansirao ju je SK Hynix, koja dalje povećava maksimalni transfer podataka na 9.600 MT/s.

Iako nema zvaničnih informacija o brzinama koje će nova JEDEC generacija, odnosno DDR6 memorija male snage doneti, analitičari pretpostavljaju da će slično kao i za DDR6 čipove, LPDDR6 memorija biti udvostručena u odnosu na (LP)DDR5, odnosno na 12.800 MT/s. Uz to bi radna frekvencija takođe mogla da bude dodatno smanjena, tvrde insajderi.

Stiže DDR6 na laptop računare, duplo brži od postojećih DDR5 memorijaSamsung
Stiže DDR6 na laptop računare, duplo brži od postojećih DDR5 memorijaSK Hynix

Samsung je pre nekoliko godina čak spominjao i brzinu do 17.000 MT/s kada je u pitanju LPDDR6 memorija. Međutim, u skladu sa trenutnim informacijama, ovaj korak je pre verovatniji za sledeći „međukorak“, odnosno za LPDDR6X memorijske čipove, koji bi na taj način ujedno udvostručio brzinu prenosa podataka u odnosu na aktuelni LPDDR5X standard.

Ipak, iako treba da bude objavljen u periodu između jula i septembra ove godine, LPDDR6 će na masovnom tržištu biti zaista rasprostranjen tek 2025. godine, nakon što ga proizvođači implementiraju na svoje laptop računare i druge mobilne uređaje.

Na strani čipova za pametne telefone, prvi koji će pružiti podršku za LPDDR6 memoriju biće verovatno Snapdragon 8 Gen 4, čije lansiranje očekujemo u istom periodu kad i DRAM čip sledeće generacije. Kada je u pitanju proizvodnja novog memorijskog čipa, u obzir naravno dolaze: Samsung, SK Hynix i Micron.

Međutim, u svom najnovijem planu rada, američki Micron nije eksplicitno spominjao DDR6 čipove male snage. Sa druge strane, južnokorejski tehnološki gigant Samsung u više navrata je spominjao novu LPDDR6 memoriju.

Opširnije

Izvor: Benchmark.rs