Stiže najtanja GeForce RTX 4090 grafička karta, uprkos zabrani proizvođača

od strane | nov 4, 2022 | Tech | 0 Komentara


Stiže najtanja GeForce RTX 4090 grafička karta, uprkos zabrani proizvođača

GeForce RTX 4090 je izazvao nepodeljno oduševljenje vanserijski dobrim performansama, ali isto tako čuđenje ogromnom masom i velikim gabaritima. Pojedini modeli su toliko glomazni da zauzimaju čak četiri slota i ogroman prostor u kućištu.

Imajući u vidu veliku potrošnju i GPU sa rekordno velikim brojem tranzistora, skoro neočekivano zvuči vest iz kompanije Manli da će uskoro pustiti u prodaju RTX 4090 sa dvostrukim zauzećem PCI slotova u kućištu, čija debljina iznosi samo 38 mm, dok je dugačak 268 mm.

Na slici se vidi da je njegov oblik poput onog koji je korišćen ka kartama RTX 20 serije, a koje su bile karakteristične po upotrebi centrifugalnog ventilatora umesto češće korišćenog aksijalnog tipa ventilatora.

manly_tiniy_rtx4090_1.jpg

Počev od RTX 3090 modela, NVIDIA je zabranila dizajn rashladnog rešenja koji koristi centrifugalni ventilator. Renesansa ovakvog sistema hlađenja u slučaju najjačeg GeForce Ada modela je u najmanju ruku hrabra. Da li je moguće da je Manli dobio „posebno odobrenje“? Naravno, sve dok NVIDIA isporučuje BIOS za grafičku kartu. Sa druge strane morate znati da postoje mnoge tajne u ovoj industriji koje se ne mogu otkriti “na prvu”.

Kartica je zaista neverovatna u kontekstu tanke siluete. Ne treba biti previše mudar i zaključiti kako će performanse ovog RTX 4090 biti prilično ograničene, a buka će dodirnuti vaša “najdublja” osećanja jednom kada kartica krene da radi punim pogonom.

Opširnije

Izvor: Benchmark.rs