Suosnivač Intela i tvorac Murovog zakona, preminuo u 94. godini

od strane | mar 25, 2023 | Tech | 0 Komentara

Gordon Mur je počeo da radi na poluprovodnicima još 1950-ih i on je predvideo da će se moć kompjuterske obrade udvostručiti svake godine – kasnije je to revidirao na svake dve – što je danas poznato kao Murov zakon.

Taj “zakon” je postao temelj za industriju računarskih procesora i uticao je na PC revoluciju.

Dve decenije pre nego što je počela kompjuterska revolucija, Mur je u svom radu napisao da će integrisana kola dovesti “do takvih čuda kao što su kućni računari ili barem terminali povezani sa centralnim računarom – automatske kontrole za automobile i lična prenosiva komunikaciona oprema”.

Napustio nas je tvorac Murovog zakona i veliki vizionar

Bio je deo takozvane “traitorous eight” grupe koja je osnovala Fairchild Semiconductor, kompaniju koja je postala inkubator za mnoge druge kompanije, uključujući AMD.

Zapravo, Fairchild Semiconductor je postavio temelje za transformaciju poluostrva južno od San Franciska u ono što je sada poznato kao Silicijumska dolina.

Mur i Robert Nojs, drugi član grupe, osnovali su Intel, prvobitno nazvanu Integrated Electronics, 1968. Mur je postao predsednik i CEO kompanije Intel 1979. godine i ostao je na toj poziciji osam godina.

Murov rad je pomogao u pokretanju značajnog tehnološkog napretka širom sveta i omogućio pojavu personalnih računara i kompanija kao što su Apple, Facebook i Google.

“Sve što sam pokušao da uradim je da ukažem da ćemo stavljenjem sve više stvari u čipove, učiniti elektroniku jeftinijom”, rekao je Mur u jednom intervjuu 2008. godine.

“Izgubili smo vizionara”, napisao je Intel na Twitteru.

Opširnije

Izvor: Benchmark.rs