Tecno kameleon: telefoni koji menjaju boju

od strane | mar 16, 2023 | Tech | 0 Komentara

Kameleon tehnologija i telefoni koji menjaju boju predstavljeni su na nedavno održanom Mobilnom kongresu u Barseloni od strane kompanije Tecno. Ova tehnologija omogućava promenu boje poleđine uređaja na osnovu upotrebe ili prilagođavanje od strane korisnika, omogućavajući im da samouvereno iskažu svoj stil.

Nova tehnologija prilagođava jedinstveni materijal koji omogućava kontinuiranu promenu boja do 2 miliona puta, uz brzinu promene za samo 0,03 sekunde.

Kameleon tehnologija promene boja, formalno poznata kao tehnologija bojenja prizme sa električnim upravljanjem punog spektra biće prva tehnologija te vrste koja će biti potpuno kompatibilna sa pametnim telefonom. Pored toga, reč je o prvoj tehnologiji u industriji koja će ponuditi pun spektar, koji čini čak 1600 različitih boja.

Ovo znači da će korisnici Tecno telefona moći u potpunosti da personalizuju svoje uređaje, zahvaljujući bogatom i raznolikom spektru boja koji im je na raspolaganju, ali i da menjaju boje onoliko često koliko žele. Za korisnike koji ne žele previše vremena da posvete biranju boje, telefoni koji menjaju boju sa (kameleon tehnologija) će takođe omogućite interakciju između eksterijera i samog uređaja, stvarajući spontane i aktivne nijanse boja na osnovu mnogih parametara: performansi baterije, aplikacija koje su pokrenute, temperature vazduha, muzike koja se reprodukuje, itd.

Na ovaj način, boja uređaja je uvek različita i jedinstvena za korisnika, a čak je omogućena i promena boja usled interakcije spoljašnjeg izgleda uređaja sa funkcijama telefona kao što je na primer kamera.

Tecno Cameleon telefoni koji menjaju bojuTecno

Tehnologija promene boje na pametnim telefonima je popularna već nekoliko godina, ali Tecno je odlučio da se direktno suoči sa izazovom materijala koji se koriste za prikaz boja. Rasipanjem svetlosti kroz potpuno novi materijal sub-mikronske prizme, telefon je u stanju da postigne prikaz punog spektra boja, jer se smer molekula submikronske prizme prilagođava električnim poljem, stvarajući više različitih talasnih dužina svetlosti koje se prikazuju kao spektar različitih svetlucavih boja – zavisno od ugla gledanja.

Međutim, ovo neće biti prva tehnologija za promenu boje primenjena na Tecno uređaje, imajući u vidu da je kompanija tokom 2022. godine predstavila CAMON 19 Pro Mondrian Edition – prvi telefon ikada koji je koristio polihromatsku fotoizomernu tehnologiju za promenu boje kućišta telefona na sunčevoj svetlosti.

Kameleon tehnika promene boja ima za cilj da značajno unapredi korisničko iskustvo, jer pruža nebrojano mnogo više opcija za prilagođavanje boja, a samim tim i jedinstvenu personalizaciju uređaja, omogućavajući istom modelu pametnog telefona da savršeno odgovara različitim potrebama i željama korisnika širom sveta.

Opširnije

Izvor: Benchmark.rs