Test: Comtrade Black AMD Gaming SE – brz, tih i pouzdan (Video)

Comtrade Shaded AMD Gaming SE je oličenje ozbiljne konfiguracije za gejming online nadmetanje i uživanje u “singleplayer” igrama. Ova činjenica posebno dolazi produce izražaja zbog pažljivo probranih komponenti koje itekeko utiču na performanse i karakteristike rada. U pitanju je “battlestation” kao svojevrsni omaž AMD Zen3 i RDNA 2 arhitekturi!

Comtrade Shaded AMD liniju računara možda i ne treba posebno predstavljati. Već su viđeni na Benchmark kanalu i ostavili su dosta dobar utisak. Naravno u pitanju je kao što to  znate najmoćnija linija gotovih konfiguracija u ponudi našeg najvećeg domaćeg sistem integratora. Sa jednom malom razlikom što sam ovaj poželo da ga sklopim od početka produce kraja…

Današnji mannequin je na take a look at i sud stigao u “Special Edition” verziji, dakle nešto posebno za hardverske sladokusce, i one koji kada žele nešto dobro hoće to i da plate. Ovakve konfiguracije po pravilu imaju dug radni staž u smislu aktuelnosti tokom budućeg vremena korišćenja pa i posle toga jer imaju dobru osnovu za dalju nadogradnju ako se uopšte za tim ukaže potreba.

Comtrade Shaded AMD Gaming SE – karakteristike

Ono što je vredno pomenuti jeste da je u pitanju računar prevashodno namenjen za gejming. Tako ga profiliše izabrani tip platforme na kojoj je postavljen. U pitanju je AMD Ryzen 7 5800 X3D sa V-Cache tehnologijom u kombinaciji sa dobrom B550 matičnom pločom i AMD Radeon RX 6750 XT grafičkom kartom. Dakle, najnoviji izdanci još uvek aktuelne AMD platforme. Filozofija je jasna, ponuditi korisniku najbolje od onoga što trenutno postoji za dati novac u ovoj klasi računara. I bitan je trenutak, tačno pre izlaska sledeće generacije, kada je postojeća praktično očišćena od bilo kakvih bubica i bagova i spremna da vam isporuči apsolutno maksimalne performasne u svom delokrugu rada – prevashodno gejmingu, a kasnije, nekome ko poželi da se bavi ozbiljnim radom i poslom, može uvek da se osloni na mogućnsoti ove jake konfiguracije.

Comtrade_Black_AMD_Gaming_SE_9s.jpg

Sličan efekat postoji i na auto tržištu. Postoji ona grupa kupaca koji kupuju uvek mannequin pre najave izaska nove generacije istog modela jer kažu da su tada najbolji automobili oslobođeni svih dotadašnjih greški i uočenih problema. E, pa takva je i ovde situacija – najbolje od Zen 3 i RDNA 2 tehnologije je ugrađeno u ovaj Comtrade Shaded AMD “Gaming SE”.

Comtrade Shaded AMD Gaming SE – hardware

Pošto vam je sad bar malo jasnije sa čim imamo posla, krenimo redom u detalje, i šta je to što ovu konfiguraciju čini posebnom. Prvo, to je pomenuti AMD centralni procesor sa V-Cache tehnologijom, jedini ove vrste u Zen 3 generaciji, od običnog se razlikuje po većoj količini keš memorije jer pored standardnih 32 MB L3 keša, poseduje dodatnih 64 MB L3 keša za ukupno 96 MB trećestepenog keša koji dele 8 raspoloživih jezgara visokih performansi. Povećanje keša uz ostale optimizacije na nivou arhtekture su usmerene ka postizanju maksimalnih gejming performansi. O ovom procesoru smo pričali i detaljan take a look at možete pronaći na stranicama Benchmark sajta.

 Comtrade_Black_AMD_Gaming_SE_1s.jpg

Nesvakidašnji primerak AMD Ryzen tehnologije prati AMD B550 matična ploča sasvim dorasla gejming zadatku i pomenutom modelu procesora. Računar praktično koristi istu ploču B550 AORUS Elite ali u novijoj V2 verziji, kao prethodni Comtrade Shaded AMD 5000 na našem testu. Očigledno je da nisu uslišili našu primedbu kako bi trebalo ići na mannequin sa Wi-Fi 6 funkcijom podrške bežične mreže jer jedan ovakav računar u visokom cenovnom rangu to ipak podrazumeva ili jednom rečju mora da ima.

Bitno je da ploča daje preko potrebnu logistiku za rad procesora u smislu dovoljno jakog modula za napajanje koji bez broblema izlazi na kraj sa jednim jakim osmojezgarcem pojačanim sa dodatnim slojem keš memorije, zatim podrške dovoljnoj kolčini sistemske memorije i brzih M.2 SSD uređaja uz istovremeno veoma dobar izbor brzih portova. Posebno pohvaljujem prisustvo USB-C 3.2 Gen2 midboard priključka za USB-C sa prednje strane kućišta, koji su u Comtrade-u spremno dočekali i spojili ga sa odgovarajućim kućištem te ga funkcionalno potpuno iskoristili.

 Comtrade_Black_AMD_Gaming_SE_2s.jpg

Procesor se hladi dokazano dobrim Corsair iCUE H115i RGB PRO XT AiO sistemom vodenog hlađenja sa radijatorom od 280mm i glavom koja poseduje RGB svetlosne efekte. Dobro odmereno rešenje u pogledu performansi hlađenja i buke u radu.

Ugrađeno je 16 GB DDR4 memorije u dvokanalnoj konfiguraciji na 3200 MHz što je u skladu sa deklarisanim vrednostima za ovaj mannequin procesora. U pitanju je kvalitetna i brza memorija iz Corsair Vengeance RGB RS serije modula koja bez sumnje može da se dodatno ubrza i tako iskoristi maksimalne domete ugrađenog gejmerskog procesora.

 Comtrade_Black_AMD_Gaming_SE_3s.jpg

Svakako važan deo procesa tokom odabira komponenti u slučaju jednog punokrvnog gejmera, jeste odluka o grafičkoj karti. Naravno da je u pitanju AMD Radeon ali u najnovijoj verziji RX 6750 XT sa 12 GB memorije i to u Energy Coloration Red Devil verziji. Pravi izbor za 1080p i 1440p gejming  sa mogućnošću postizanja 60 fps-a čak i u 4K rezoluciji kada su u pitanju savremene AAA igre i najpopularniji Wrestle Royal naslovi. Primećuje se vrhunska izrada, što se posebno odnosi na sistem hlađenja, a što rezultira odličnim performansama i gotovo savršenom kulturom rada. Sve to uz veoma atraktivan izgled. Bravo za izbor grafičke karte, čak ni ja ne bih bolju izabrao u ovoj kombinaciji.

Comtrade_Black_AMD_Gaming_SE_4s.jpg 

Za skladištenje podataka se brine još jedan dragulj u vidu Gigabyte Aorus 7000 Top rate M.2 PCIe x4 SSD uređaja kapaciteta 1 TB karakterističnog po tome što stiže sa fabrički ugrađenim heatpipe kulerom neophodnim da bi se održale visoke performanse u kontinuitetu tačnije 7 i 5.5 GB/s tokom višečasovnog gejminga i time neutralisao efekat “throttlinga” kao posledice preteranog grejanja brzih NAND čipova i kontrolera.

Comtrade_Black_AMD_Gaming_SE_5s.jpg 

Čitav ovaj spisak jakog hardvera napaja Gigabyte G750H, potpuno modularno napajanje izlazne snage 700W sa 80Plus Gold specifikacijom. Tačno “pogođeno” u skladu energetskih potreba procesora i ugrađene grafičke karte. I u pogledu konstrukcije je gađano tzv gejmersko napajanje sa snažnim single rail rešenjem i kompletnim spiskom sistema zaštite. Hidraulični ležaj ventilatora koji hladi čoper ga čini bešumnim u radu, a posebno su mi se svidele njegove kompaktne dimenzije za ovu solidnu snagu kojom raspolaže u kontekstu ugradnje u kavez jednog kompaktnog midi tower kućišta.

A kad smo kod kućišta, Comtrade nije hteo da pogreši sa izborom pa je odluka pala na dokazano dobri Corsair 4000D sa bočnom stranicom od kaljenog stakla. Ono što upada u oči je to da je u pitanju bela varijanta kućišta sa zaista lepim sivim elementima i jarko žutim detaljima koji daju poseban šmek ovoj konfiguraciji. Sigurno se pitate otkud belo kućište u Comtrade Shaded liniji, zapravo je tajna u tome da se savršeno uklapa u Gaming Special Edition seriju i time izdvaja od ostalih modela u Comtrade Shaded AMD liniji. Odličan potez.

Comtrade_Black_AMD_Gaming_SE_6s.jpg 

Što se tiče samog kućišta njega smo već upoznali u jednom ranijem testu i zaista je solidno sa dobrom cirkulacijom, odličnom ponudom konektora na prednjoj konzoli i naravno pohvala za prisustvo USB-C konekcije. Grafička karta je zbog svojih velikih dimenzija i robusnog hladnjaka knap stala u kućište. Pohvaljujemo opciono mesto za dva 140mm ventilatora na gornjem panelu kao i magnetni filter sa ovim šmekerskim jezičkom poput onih na farmerkama najpoznatijeg brenda. Svakako jedan od najboljih primeraka kompaktnog midi tower kućišta današnjice.

 Comtrade_Black_AMD_Gaming_SE_7s.jpg

Comtrade Shaded AMD Gaming SE – performanse

Uzaludno bi bilo sve prethodno izrečeno, ako to ne daje rezultate u radu i potvrdu trudu nekoga ko je očigledno sa velikom pažnjom birao i pravio spisak komponenti za ovu specijalnu verziju gejming mašine.

Performanse igranja su zaista vrhunske što se posebno odnosi za FHD rezoluciju pri visokim vrednostima prosečnog frejmrejta što je od koristi u kombinaciji sa monitorima koji osvežavaju na visokim vrednostima i igranju brzih online naslova. Jednako je korisno za savršeno tečnu animaciju u grafički bogatim AAA naslovima. Preko 100 fps-a u QHD rezoluciji takođe garantuje odličan gejming užitak, dok je sistem sposoban da prebaci i granicu od 144 fps-a u najpopularnijim Wrestle Royal naslovima. Jednom rečju odlično u rangu, čak i bolje od konkurentskih sistema.

 Comtrade_Black_AMD_Gaming_SE_8s.jpg

Nismo odoleli da ga ne uporedimo sa nedavno testiranim Acer Predator Orion 3000 računarom na bazi Core i7 12700KF i GeForce RTX 3070 kombinacije. Ma koliko vam se gejming stanica poznatog svetskog brenda učinila simpatičnom i jakom, ovaj Comtrade Shaded AMD Gaming SE je na potpuno drugačijem, višem nivou.

 testspecs_pravi.png

Gaming performance:

 FC5_graphperformance.png

Division2_graphperformance.png

Gears5_graphperformance.png

SOTTR_graphperformance.png

APEX_graphperformance.png

BL3_graphperformance.png

RTXGamingperformancegraph.png 

Odličan procesor daje onu odlučujuću turbo snagu u Rotund HD gejmingu kada je potrebno postići što veći fps u kominaciji sa najbržim gejming monitorima današnjice,

 Apexframeratecomparation.png

CPU_TemP_Power.png

 CPU_frequency_Gaming.png

Dok istovremeno taj vrlo visok tempo performansi održava uz sjajnu kulturu rada – bešuman rad jer grafička karta ne prelazi 65-70 stepeni, a centralni procesor je odlično pokriven sistemom vodenog hlađenja.

 Thermoimage.jpg

Uostalom pogledajte grafikone performansi pa će vam prethodne reči dobiti jedan kompletniji smisao.

 GPU_TemP_Power.png

Što se tiče rada u zahtevnim aplikacijama to je njegov sekundarni radni effort.

 Adobeperformancegraph.png

 RenderPerformanceGraph_1.png

ACADPerformanceGraph_1.png

Obzirom da zbog prirode procesora koji je fino trimovan ka gejming optimizaciji, vidimo da malo zaostaje u klasičnim train material advent scenarijima rada jer njegova gornja frekvencija je praktično zaključana na maksimalnih 4.5 GHz, što nije ache u softveru koji koristi višejezgarnu arhitekturu i zna da uposli sva jezgra istovremeno, već kod onih koji koriste izlet pojedinačnih jezgara na turbo visokim vrednostima od 5 i više GHz.

CPUfreqency_ACAD.png

Comtrade Shaded AMD Gaming SE – zaključak

Comtrade Shaded AMD Gaming SE je nesumnjivo jedan odličan hibrid Gigabyte/Corsair komponenti uz pikantni začin specijalne verzije AMD Ryzen verzije gejmerskog procesora i vanserjske Red Devil Radeon RX 6750 XT verzije koja razbija uniformnost rešenja.

Odlične performanse, stabilnost i osećaj zrelosti čitave platforme i odlično sklopljenog sistema u njegovim najsitnijim detaljima daje onu konačnu vrednosti i osećaj da se radi o zaista dobroj gejmerskoj konfiguraciji.

Cena od nekih 2350-2500€ svakako nije mala, ali ovo nije računar za svakoga već one koji itekako dobro znaju šta hoće, a to su vrlo visoke gejming performanse za kompetitivni nivo gejming nadmetanja. Mašina za koju možda i najbolje vredi konstatacija da je na jedan reprezentativni način zaokružila AMD epohu Zen 3 i RDNA 2 arhitekture u njihovom najboljem izdanju koje će definitivno još dugo biti aktuelna kada govorimo o Windows operativnom sistemu , igrama i naravno odgovarajućim aplikacijama.

____________________________________________

Prednosti:

– Vrhunske geming performanse
– Odlično uklopljene karakteristike komponenti
– Vanserijski dobra Red Devil RX 6750 XT grafička karta
– Izuzetno tih u radu
– Razumno malo se greje tokom gejming opterećenja
– USB-C sa pradnje strane


Nedostaci:

– Nema Wi-Fi konekciju


Cena: oko 2500€

Opširnije

Izvor: Benchmark.rs