Test: Samsung Galaxy Watch 5 (Video)

od strane | okt 21, 2022 | Tech | 0 Komentara

21.10.2022 22: 41 |

Cell

Test: Samsung Galaxy Watch 5 (Video)

Galaxy Peep serija od svoje četvrte generacije predstavlja verovatno najpopularniji Wear OS sat na tržištu, a ove godine nam je stigao i novi model u tri varijante – dve veličine Galaxy Peep 5 i jedna za Galaxy Peep 5 Professional. Kakve promene ovi satovi donose u odnosu na Galaxy Peep 4 i opravdavaju li očekivanja?

Ako bacimo pogled na ono što se nudi na tržištu pametnih satova, primetićemo da je prisutno više različitih pristupa onome što pametni sat treba da pruži. Praktično svi dostupni modeli nude i pametne i zdravstvene, odnosno fitness funkcije, ali u različitoj meri, pa je kupcima izbor prilično širok.

Doduše, za one kojima je onaj “pametni” deo najbitniji, izbor se svodi na dve opcije – Apple Peep za korisnike iPhone-a i neki od WearOS modela za Android korisnike, u oba slučaja zbog duboke integracije sa operativnim sistemom telefona i izvanredno širokom listom dostupnih aplikacija. U WearOS taboru je od prošle generacije i Samsung, koji je prihvatio ovaj sistem umesto sopstvenog Tizena i moramo priznati time napravio pravu odluku. Iako je i njihova sopstvena platforma bila rame uz rame sa najboljim u svetu pametnih satova, udruživanje sa Google-om im je dodatno učvrstilo poziciju, pa je Galaxy Peep serija praktično prvi izbor za one koji žele primarno pametni sat koji će upariti sa Android telefonom.

Kako je Galaxy Peep 4 bio prvi Samsungov WearOS sat, od naslednika smo očekivali puno – nije baš da i kod satova važi da se prvi bacaju u vodu (mada može, pošto ih je većina vodootporna), ali je za ovih godinu dana svakako bilo prilike da se stvari dodatno unaprede, poboljšaju, optimizuju i ponudi sat koji je pravi korak napred. Šta smo od toga zapravo dobili? Pa hajde da vidimo zajedno.

Dizajn i karakteristike

Najpre, prošlogodišnji model je dolazio u dve varijante – Peep 4 i Peep 4 Traditional i to oba u po dve veličine. Ove godine, peta generacija dolazi u vidu Peep 5 i Peep 5 Professional, prvi u 40mm i 44mm kao i prošlogodišnji, dok Professional ima samo jednu veličinu – 45mm umesto 42 i 46 kod prošlogodišnjeg Traditional modela.

galaxywatch5_1s.jpg

Po pitanju dizajna, standardni model je skoro identičan prošlogodišnjem, toliko da ih verovatno ne biste ni razlikovali jedan pored drugog i idejni je naslednik nekadašnje Active serije. Vrlo klasično kućište, ravno staklo na gornjoj površini bez dodatnog okvira, dva tastera na boku koji se lepo uklapaju u izgled i to je to. Čak i sa donje strane sistem senzora deluje identično, ali sa jednim izuzetkom u vidu dodatnog senzora temperature kože. 

Druga bitna, ali ne i vidljiva izmena spolja je upotreba safirnog stakla na ekranu za koje Samsung navodi da je 1.6x tvrđe – ne znamo koliko je to kada se prevede u slučajno udaranje sata o okvir od vrata, ali saznaćemo pre ili kasnije. Doduše jedan od modela na testu nam je slučajno pao na pločice sa oko metar visine i nije mu bilo ništa, pa zaštita očigledno radi. Sam sat je solidno udoban za nošenje zahvaljujući debljini profila i težini koji su zadržani na razumnom nivou, pa je ova “vanila” verzija i optimalan sat za svakodnevno i celodnevno nošenje.

Što se Professional modela tiče, on je doživeo znatno veće izmene u odnosu na Peep 4 Traditional i prethodne, pa prvi build još od Equipment S2 ne dolazi sa mehaničkim okvirom koji smo svi toliko voleli da okrećemo i koji je bio zaštitni znak Samsung satova. Diskutabilna odluka koja se mnogim korisnicima neće dopasti. Moramo doduše priznati da Professional model kada ga vidite uživo ostavlja dosta dobar utisak, sa ravnim bokovima i podignutom ivicom oko ekrana koja mu daje neki šmek kakav nismo viđali invent sada.

Istina, u pitanju je prilično glomazan sat za svojih 45mm prečnika, pa neće baš biti za svakoga, pogotovo ako planirate da ga stalno nosite na ruci. Uopšte, ceo dizajn ovog modela je vrlo specifičan i pretpostavljamo da će se nekome ili vrlo dopasti ili neće uopšte – recite nam naravno u koju grupu vi spadate. 

galaxywatch5_2s.jpg

U odnosu na Galaxy Peep 5, Professional verzija pored drugačijeg dizajna donosi i veću bateriju i bolje materijale, najpre titanijumsko kućište u odnosu na aluminijum i još tvrđe safirno staklo, ali su mogućnosti, senzori i softver praktično identični uz jednu razliku koju ćemo pomenuti kasnije, pa će se pitanje da li ići na Professional svoditi na to da li želite izdržljiviji sat, fizički i u pogledu baterije.

Oba modela koriste izmenjive silikonske narukvice promera 20mm, ali je na Professional modelu tu nova kopča koja se pričvršćuje magnetom, dok je na običnom Peep 5 u pitanju sistem sa iglicom kao na klasičnim satovima, osim što se kraj narukvice podvuče ispod ka ruci – praktičnije, ali ne obavezno i udobnije rešenje.

Što se ekrana tiče, šta drugo kod Samsunga nego Wide AMOLED. Veći Peep 5 i Peep 5 Professional dele identični 1.4” ekran rezolucije 450×450 piksela kakav smo viđali i na Peep 4 Traditional, dok manji Peep 5 ima nešto manji od 1.2” uz rezoluciju od 396×396 piksela i nešto veću gustinu piksela. Svetlina je sasvim dovoljna za dobru vidljivost napolju po sunčanom danu, a tu je i senzor ambijentalnog osvetljenja koji će balansirati između dobre vidljivosti kada je potrebna i potrošnje baterije, što je neophodna stvar kod satova sa AMOLED ekranom.

Ono što je svakako jedna od glavnih zanimacija za ljubitelje pametnih satova su skinovi, a na Galaxy Peep 5 su vam na raspolaganju kako oni koje je napravio Samsung i koje možete pronaći u Galaxy Wearable aplikaciji, tako i mnogobrojni skinovi dostupni u Google Play Store-u. Iako je silna selekcija koju je Samsung godinama okupio u svom Galaxy Store-u stvar prošlosti, korisnicima ovih satova neće nedostajati izbora, jer je i među besplatnim, a pogotovo onim koji se plaćaju po koji evro dostupan zaista dobar izbor, od replika legendarnih (i skupih) mehaničkih satova, invent raznih modernih varijanti, skinova sa korisnim informacijama ili prosto inovativno dizajniranih digitalnih i animiranih.

galaxywatch5_3s.jpg

Većina njih nudi i dodatna podešavanja i prilagođavanja izgleda ili polja sa informacijama, a podržan je i Continuously On mod koji je uglavnom malo jednostavnija verzija odabranog skina, a koji će omogućiti da sat na ruci zapravo izgleda kao sat, a ne nešto sa ugašenim ekranom.

Što se interfejsa tiče, on je u stilu na koji smo navikli od Samsunga, ali i od većine drugih proizvođača, uz odlične performanse za koje je zadužen dvojezgrani Exynos W920 procesor na 1.18GHz, isti koji je pokretao i prošlogodišnje modele, a uz koga je tu još i 1.5GB RAM-a i 16GB skladišne memorije. Sa glavnog ekrana su vam dostupni brzi meni, pristup notifikacijama i lista aplikacija povlačenjem odozgo, sa leva i odozdo, dok povlačenjem prsta sa desne strane skroluje kroz widgete kojih ima prilično, a koje možete odabrati po želji i prilagoditi svojim potrebama. 

Tu je pregled aktivnosti, pregled prognoze, pokretanje aktivnosti, kalendar, razni zdravstveni parametri i još puno toga. Poput onoga što viđamo na Android telefonima, svaka aplikacija koju instalirate vam može ponuditi i svoj widget sa nekim prečicama i informacijama vezanim za nju, pa je ceo sistem vrlo fleksibilan i dobro osmišljen za korisnika. Uz jednu malu ogradu – trebalo nam je malo vremena da se naviknemo, pošto za razliku od nekih ranijih modela na Galaxy Peep 5 interne funkcije i one koje nude aplikacije mogu biti na različitim mestima, pa recimo prosto pokretanje aktivnosti zahteva malo više pipanja po ekranu nego što bi se očekivalo. 

Srećom, moguće je dodeliti funkcije fizičkim tasterima, pogotovo dvostruki i dugi pritisak za gornji, pa je i to rešivo, samo očekujte da vas čeka malo istraživanja, jer sat nudi zaista puno toga.Kad pominjemo kontrole, pored dodira je na Galaxy modelima obično tu bio i rotacioni okvir, ali je on u ovom slučaju implementiran softverski, pa pomeranje prsta duž ivice ekrana skroluje kroz liste i opcije. Osećaj naravno nije kao na mehaničkom okviru, ali je implementiran vibracioni odziv koji bi trebao da poboljša utisak pri korišćenju i da vam makar malo tog mehaničkog šmeka. 

galaxywatch5_4s.jpg

Ni preciznost nije kao kod mehanike, mada je generalno sasvim korektna kako na Peep 5, tako i na Professional verziji kod koje je i nešto bolja zbog šireg okvira oko ekrana.

Ono što je definitivno glavni razlog zbog kog bi neko razmišljao o Galaxy Peep 5 seriji su aplikacije, čiji je izbor zaista impozantan. Bilo ih je puno i na Tizen satovima, ali je ono što je u ovom trenutku dostupno za Wear OS zaista tako bogato, raznovrsno i što je najbitnije realno upotrebljivo, tako da sat može služiti za razne zadatke. Primera radi, plaćanje putem Google Walleta, vibracioni metronom na ruci za one koji se bave muzikom, ski staze, razne mape za navigaciju u gradu i prirodi, kontrola smarthome uređaja, sportski rezultati i još toliko toga da je nemoguće nabrojati. Praktično za sve za šta sat može da posluži neko je napravio aplikaciju. 

Pored toga, WearOS ima i duboku integraciju sa samim Androidom, pa notifikacije sa telefona i pregled pristiglih poruka funkcionišu jako dobro, a ako imate i neki od Samsung telefona, saradnja je još bolja sa nekim Samsungovim ekosistem sitnicama. Kao što smo navikli, sat je opremljen i zvučnikom i mikrofonom, pa je moguće obavljanje poziva direktno sa samog sata, a moguće je i odgovaranje na poruke, predefinisanim porukama, unosom sa mini tastature na ekranu ili diktiranjem glasom. Naravno, tu je i nezaobilazni glasovni asistent.

Mogućnosti vezane za zdravlje nisu ništa manje bogate, a Galaxy Peep 5 serija se bazira na skoro, a ako ne i potpuno istom sistemu senzora kao i prošlogodišnja, uz dodatak senzora temperature kože koji služi samo tokom sna za dodatne informacije, odnosno nemate mu direktan pristup, što uostalom i ima smisla jer takvi senzori i nisu zamena za toplomer.

galaxywatch5_5s.jpg

Merenje pulsa je moguće kako putem optičkog tako i putem EKG senzora, a zanimljivo je da iako sam Samsung nema sertifikaciju za medicinski uređaj na svim tržištima, neke od aplikacija koje koriste EKG senzor kao što je npr. Cardiogram je imaju, pa u njima možete pratiti rad srca i dobijati upozorenja na eventualne i preporuke za njihovo izbegavanje. Kao i na prošlogodišnjem modelu, moguće je i merenje pritiska, ali ne kod nas, pa iako nismo probali, verujemo da je moguće aktivirati ovu funkciju na isti način kao i na Peep 4. Tu je ponovo i Physique Composition, odnosno merenje sastava tela i procenta masti, mišića i sl. što radi vrlo dobro, otprilike u rangu kućnih pametnih vaga koje poseduju ovu funkciju – meni je recimo pokazalo iste cifre kao Huawei i Xiaomi modeli. 

Što se preciznosti ostalih funkcija tiče, merenje pulsa je vrlo dobro za trčanje i hodanje, mada ne i idealno kada su u pitanju vežbe snage. Merenje sna je okej ako vas zanima kada ste legli i probudili se, ali ne i naročito precizno po pitanju faza sna. Merenje nivoa stresa je rekli bi smo dosta dobro, a merenje zasićenja kiseonika u krvi korektno. 

Ukupno, performanse su na nivou onoga što smo videli i na Peep 4, u nekim stvarima i minimalno iza. Vrlo je moguće da pošto je sat nov još uvek nema jednak nivo optimizacije algoritama, pa verujemo da će se to popraviti kroz ažuriranja, ali svakako ne očekujte nešto mnogo više nego na prošlogodišnjem modelu.

Kada je praćenje aktivnosti u pitanju, tu su mogućnosti nikada bogatije. Samsung kao i svi proizvođači već generacijama ima sopstvene algoritme za praćenje raznih aktivnosti i sportova, od trčanja, biciklizma, treninga na spravama u teretani, raznih sportova, plesa, plivanja pošto su svi modeli i vodootporni po vojnim standardima i još puno toga. Takođe, tu je i Running Coach odnosno vođeni treninzi trčanja za one koji tek kreću i ne znaju šta i kako. 

galaxywatch5_6s.jpg

Ono gde ovaj model pokazuje punu snagu i gde prelazak na WearOS naročito ima smisla je što je pored pomenutih mogućnosti dostupna još gomila fitness aplikacija koje sve to proširuju i podižu na novi nivo koristeći hardver i senzore samog sata. Adidas Running, Strava, Runtastic, brojne aplikacije za treninge snage, vođeni treninzi, opcija je zaista mnogo i svaka od kompanija iza tih aplikacija ulaže resurse u neku specifičnu oblast u kojoj Samsung ne bi mogao da ide u toliko detalja. Ovakav pristup smo videli i na Apple Watchu i on će pogotovo biti značajan onima koji zahtevaju nešto više, detaljnije statistike, naprednije algoritme, pa makar i po cenu da to moraju da plate. 

Lično mislimo da je ovo odličan pristup, sam sat nudi vrlo bogate funkcije sam po sebi, ali dodatne aplikacije omogućavaju da sat ne možete da “prerastete” ako se ozbiljnije bacite na trening ili određeni sport.

Sve pomenuto je zajedničko i za običan i Professional model, a jedan “specijalitet” sa kojim dolazi samo Professional je trening po importovanim rutama i Keep nazad opcija, koje će od značaja biti onima koji vole treking i planinarenje, mada to možete dobiti i putem aplikacija.

Ono što ne možete dobiti putem aplikacija je trajanje baterije i tu je Professional model dobio svojih 5 minuta, odnosno malo više. Dva Galaxy Peep 5 modela dolaze sa baterijama kapaciteta od 284mAh za 40mm i 410mAh za 44mm verziju, dok Professional ima bateriju od 590mAh.

galaxywatch5_7s.jpg

U praksi to znači oko 2.5 dana za veći Galaxy Peep, nešto ispod 2 dana za manji i oko 3 dana za Professional uz normalno korišćenje bez Continuously On ekrana i GPS-a. Ako uključite Continuously on, računajte na po dan manje, a GPS zavisno od toga koliko ga koristite će još dodatno smanjiti trajanje. Ovo možda jeste među boljim trajanjima baterije kada su Wear OS satovi u pitanju, ali je i dalje realno mršavo u odnosu na Garmin, Huawei, Amazfit i ostale proizvođače sa sopstvenim štedljivijim platformama. Što pametnije, to češće punjenje i tu izgleda još uvek nema rešenja. 

Punjenje se inače obavlja bežičnim putem uz magnetnu bazu na koji se sat jednostavno spusti. Doduše, biće vam potreban punjač sa USB-C portom (koji naravno ne dolazi u pakovanju), pa mislimo da je Samsung trebao da napravi bazu sa ovim konektorom da biste mogli koristiti i USB-A na C kabl, jer ovako nismo baš uvek pri ruci imali Form-C port. 

Finalni utisci

Sve u svemu, iako Galaxy Peep 5 jeste veoma dobar pametni sat, možda i najbolji u Android svetu, utisak je da smo od njega očekivali i više. Ovako kako jeste, običan model je skoro identičan prošlogodišnjem i po dizajnu i po funkcijama, praktično kao kada bismo mi uzeli recenziju za Peep 4 od prošle godine, doterali je malo i pustili vam kao test novog modela. Što se Professional modela tiče, donosi nešto bolju bateriju i novi dizajn, ali je to to – plus nema rotacionog okvira. Kako stvari stoje, Peep 4 će ukoliko mu zbog novog modela padne cena biti odlična kupovina dok ga ima.

Ta mala ili nikakva unapređenja su nešto što smo obično zamerali Apple-u koji je ove godine apsolutno raz

Opširnije

Izvor: Benchmark.rs