Test: Vivax 65Q10C Android TV (Video)

od strane | nov 15, 2022 | Tech | 0 Komentara

Test: Vivax 65Q10C Android TV (Video)

Vivax 65Q10C koji nam se ovih dana našao na testu je establish sada nesumnjivo najzanimljiviji mannequin ove kompanije. Uz Quantum Dot panel koji nismo često viđali van nekilicine vodećih proizvođača, kao i Android TV platformu i još neke korisne dodatke, 65Q10C svakako ima šta da ponudi.

Vivax je jedan od brendova iz ovog našeg regiona koji je već jako dugo prisutan na tržištu i nudi brojne uređaje iz različitih kategorija kojima je zajednička crta vrednost za uloženi novac. Neke od njih ste imali prilike da vidite u našim recenzijama i sudeći po broju pregleda na YouTube-u, Vivax uređaji privlače pažnju korisnika, verovatno najpre kao povoljna alternativa.

Ovoga puta nam se na testu našao jedan TV, vrlo svež mannequin čiji su aduti najpre velika dijagonala od 65”, kao i Android operativni sistem, dve stvari koje su bitne za uređaj koji pretenduje da bude centar multimedijalne zabave u kući. U pitanju je Vivax 65Q10C, pa hajde da vidimo kako radi i šta zapravo ima da pruži potencijalnim korisnicima.

Dizajn i karakteristike

Što se dizajna tiče, moramo priznati da ovaj TV zaista izgleda moderno, sa intelligent-tankim okvirom koji obavija panel sa svih strana. Okvir je zapravo deo kućišta koje je kompletno napravljeno iz komada metala u koji je ubačen panel sa prednje strane, što bi se reklo, unibody dizajn. U temu tankog i elegantnog se uklapaju i metalne nožice koje čine postolje, a koje su za razliku od okvira u mat srebrno sivoj varijanti i u vidu dva luka. Njih doduše nije moguće postaviti u različite pozicije kao na nekim modelima, već samo blizu leve i desne ivice, pa će zahtevati prilično prostora na polici, čak 142.5 cm u širinu i 29.5 po dubini.

vivaxx_1s.jpg

Siva je i lajsna koja se prostire duž donje ivice panela, a koja je takođe solidno tanka, od sive plastike sa konturiranom površinom koja je čini vizuelno interesantnijom. Za izradu i izbor materijala ovaj TV dobija visoke ocene i lepo je videti da je ovako nešto dostupno i kod manjih brendova i van više klase.

Na dnu poleđine TV-a se nalazi i dodatak za elektroniku koji je manjih dimenzija nego što je uobičajeno i lepo uklopljen dizajnom, a na kome se nalaze i dve sekcije sa konektorima. U manjoj dostupnoj sa boka za lak pristup su tu jedan HDMI, jedan USB, CI+ slot, kao i zanimljivo antenski i satelitski konektori koji ne zahtevaju nužno često povezivanje, pa bi verovatno neki drugi konektori tu bili korisniji. U većoj sekciji koja je dostupna sa donje strane su tu još 3 HDMI porta, jedan USB, optički digitalni i 3.5mm analogni audio izlazi, LAN port i kompozitni audio i video portovi.

Svi HDMI portovi su u verziji 2.0b, što je adekvatno mogućnostima ovog TV-a, a iako je podržan Auto Low Latency mod, nažalost nema i podrške za varijabilno osvežavanje, pa PC ili konzole možete povezati samo na fiksnih 60Hz u 4K rezoluciji. Input shuffle smo izmerili na 33.7ms u Sport modu, pa je ovo TV mahom za casual igre pre nego npr. Call Of Accountability Warzone na konzolama.

vivaxx_2s.jpg

Što se panela tiče, u pitanju je VA matrica, rekli smo već 65” i 4K rezolucije, sa najverovatnije Utter LED osvetljenjem i bez lokalnog zatamnjivanja, dakle relativno standardno za neku nižu srednju klasu. Uglovi gledanja su očekivano prosečni za jedan VA panel, ali je uniformnost čak vrlo korektna, što je prijatno iznenađenje. 

Statički kontrast panela smo izmerili na vrlo dobrih 4858:1, dok je maksimalno osvetljenje iznosilo 430 nita u SDR i 362 nita u HDR modu. U prevodu, prikaz koji se u potpunosti oslanja na visok kontrast VA panela, bez nekih dodatnih unapređenja ili prevelike svetline.

Iz toga je jasno da od pravog HDR prikaza nema ništa, mada TV naravno podržava i reprodukciju HDR formata, uključujući i HDR10+ i Dolby Vision. 

Iako nismo pronašli baš puno detaljnih informacija, u zvaničnim materijalima se pominje da je u pitanju QLED TV, što implicira da je u pitanju Quantum Dot panel, ali je on po našim merenjima u stanju da pokrije 83.7% DCI-P3 spektra, dakle manje i od TCL C825, pa je moguće da je u pitanju panel sličnog porekla.

Što se kvaliteta prikaza tiče, u fabričkim modovima pun potencijal ovog TV-a i ne dolazi establish izražaja zbog relativno loše kalibracije i tonemapinga, pa je utisak da je slika nešto bleđa i svetlija nego što bi trebala biti, što kvari utisak. Najprecizniji su Movie Mod u SDR-united states Delta E odstupanjem od 5.4 i HDR film sa visokih 11.7. 

vivaxx_3s.jpg

Srećom, igranjem sa opcijama za podešavanje slike je moguće bitno poboljšati prikaz, najpre promenom Gama podešavanja sa Medium na Darkish, topline boja sa Warm i dodavanjem malo saturacije po želji. Prava je šteta što ovom aspektu nije posvećeno više pažnje, jer je to ono što možda i najviše utiče na subjektivni doživljaj korisnika.

Druga stvar koja ima uticaja na dobar doživljaj je procesiranje slike, a kod ovog modela nailazimo na solidan broj opcija sa tom namenom, iako istina nema upotrebe veštačke inteligencije kao na nekim aktuelnim modelima poznatijih proizvođača. Pored redukcije šuma i MPEG artefakata, tu su i adaptivna kontrola kontrasta, zatim Native Contrast Management opcija koja zvuči kao lokalno zatamnjivanje, ali je zapravo samo obrada samog kadra koja pomalo poboljšava prikaz u određenim situacijama, funkcija pretvaranja SDR sadržaja u HDR, De-Counter opcija za koju nismo sigurni šta radi, ali je verovatno pogrešno napisano De-Contour, kao i MEMC odnosno procesiranje kretanja koje se krije iza MJC opcije.

Dok ostale pomenute opcije imaju vrlo mali vidljivi uticaj na sliku, MEMC, odnosno MJC je znatno korisniji i tu je da umanji trzanje i pruži glatkiji prikaz filmskih sadržaja sa 24 slike u sekundi. Nije u pitanju neka naročito napredna implementacija, pa nema De-Blur slajdera koji bi pružao jasniji prikaz sporta, već se sve svodi na redukciju trzanja koje je izvedeno u tri nivoa, low, medium i excessive. Kvalitet izvedbe nije na nivou najboljih rešenja koje smo videli, čini se najpre zbog činjenice da na Medium i Excessive procesor i nema dovoljno snage da glatko odradi obradu pa deluje kao da mikrotajming frejmova varira što deluje neprirodno, ali je zato na Low efekat sasvim adekvatan, pa će ova opcija biti od koristi i raditi to što se od nje očekuje.

vivaxx_4s.jpg

Kada je zvuk u pitanju, Vivax 65Q10C dolazi sa zvučnicima sa donje strane koji su deklarisani na 2x10W snage i rekli bismo da je to otprilike i realna cifra, sasvim dovoljno za normalno, pa i glasnije slušanje u nekoj većoj dnevnoj sobi npr. 

Kvalitet zvuka sam po sebi nije sjajan kada prvi put uključite TV, ali je zanimljivo da kada malo prođete po opcijama, svaki od njih postaje sve bolji. Tako npr. Though-provoking mod zvuka zvuči značajno bolje od Customary, Sound Encompass opcija poboljšava i zvučni balans i zvučnu sliku, a aktivacija Dolby procesiranja dodatno rafinira zvuk, pa kada puključujete sve redom, TV zapravo zvuči vrlo pristojno. Iako nema woofera, reprodukcija niskih frekvencija je sasvim korektna, prostire se establish oko 40Hz uz viši nivo harmonskog izobličenja, mada glasnoća naglije opada ispod 60Hz. Dovoljno da TV ne zvuči tanko ni za muziku niti filmove. 

Što se SMART mogućnosti tiče, Vivax Q10C se bazira na zvaničnom Android TV operativnom sistemu i to u verziji 11, a pokreće ga Mediatek MT7632 platforma koju najčešće i viđamo na Android modelima. Ovaj Quad Core procesor je uparen sa 2GB RAM-a, nešto više od opet uobičajenih 1.5GB na većini modela, a Vivax nije štedeo ni na skladišnom prostoru, pa je tu čak 16GB na koje staje zaista puno aplikacija kao i velike igre poput Asphalta sa svim dodatnim sadržajima. Odlična odluka, pošto ova količina memorije na Android TV-u značajno poboljšava upotrebljivost.

Što se performansi tiče, one su korektne, na nivou onoga što se i očekuje od ovog Mediatek rešenja, dovoljno da možete igrati i zahtevnije Android igre uz pristojno iskustvo. Android televizori u tom pogledu nisu na nivou čak ni telefona srednje klase i to je nažalost tako i kod znatno skupljih modela. Ako se pitate zašto, ipak postoji razlika u zahtevima koji se postavljaju pred čipsete za telefone i one za televizore, pa nije moguće jednostavno staviti neki Snapdragon jer chipseti za televizore obavljaju daleko više posla u realnom vremenu, imaju izlaze i ulaze za signal i sl., ali i skromnije 3D performanse.

vivaxx_5s.jpg

Interfejs TV-a je standardan za Android, sa linijom sa instaliranim aplikacijama i predlozima sadržaja za gledanje iz raznih video servisa ispod nje.

Kako je u pitanju zvanični Android, na raspolaganju vam je i Google Play i sve aplikacije koje su predviđene za Android TV, što je prilično bogata selekcija koja uključuje sve bitne video i muzičke servise, aplikacije kablovskih provajdera, puno dobrih igara, Kodi, Steam Hyperlink i još svašta korisno. 

Za kontrolu TV-a je tu daljinac nalik onome koji smo viđali na Samsung televizorima, maksimalno pojednostavljen, ali sa svim bitnim tasterima na broju. Tu su prečice za Youtube, Netflix, prodavnicu aplikacija i Prime Video, taster za pozivanje menija, kao i onaj za glasovnog asistenta koji radi i na našem jeziku. Kvalitet tastera je vrlo korektan, sa kratkim i jasnim hodom, a i sam daljinski je zgodan za korišćenje, malih dimenzija, izrađen od plastike, ali dobrog kvaliteta izrade, sa gornjom površinom oko tastera koja podseća na brušeni metal i leđima sa teksturom koja sprečava klizanje.

Finalni utisci

Sve u svemu, Vivax 65Q10C svakako ima šta da ponudi, najpre u vidu velikog ekrana i vrlo dobro implementiranog Androida koji mu daje širok spektar mogućnosti za kućnu zabavu. Uz malo podešavanja slike i zvuka, korisnici ovog modela će verujemo biti zadovoljni onim što se dobija. Ono što vidimo kao glavni advise ovog modela je njegova trenutna cena, za koju smatramo da je malo preambiciozna. Ovaj 65” mannequin na domaćem tržištu trenutno košta ravno dinar manje od 100.000, odnosno oko 850€, što je cifra za koju se može pronaći prilično kvalitetan izbor modela iste dijagonale, primera radi Philips The One, ili Hisense U7QF – dakle vrlo ozbiljno dru

Opširnije

Izvor: Benchmark.rs