Test: vivo X80 Lite (Video)

od strane | nov 5, 2022 | Tech | 0 Komentara

05.11.2022 19: 48 |

Mobile

Test: vivo X80 Lite (Video)

Osim ajfonolikog dizajna i mogućnosti da menja boju, nismo očekivali previše od vivo X80 Lite telefona – nekako u skladu sa ovogodišnjim uređajima srednje klase. Međutim, X80 Lite je u određenim sekvencama testiranja baš zablistao, pa je prava šteta što su u slučaju ovog modela napravljena dva banalna propusta. Da nema toga, ocena bi bila još viša.

Nakon što smo u unboxing videu na našem YouTube kanalu otpakovali vivo X80 Lite i predstavili ga kao prvi telefon koji menja boju pod uticajem sunčeve svetlosti, recenziju ovog uređaja započećemo upravo prikazom tog momenta. Lepo je vreme ovih dana, još uvek krckamo prvi mesec jeseni ali sunca je bilo u izobilju: i dovoljno je da ovaj mannequin telefona ostavite nekoliko trenutaka na suncu i on će promeniti broju iz neke svetlo zlatne u narandžastu. Ozbiljnije korisnike, pod znacima navoda, ovo verovatno neće ne znamo koliko impresionirati – ali njih takođe ne zanimaju ni mnogi drugi proizvodi namenjeni mlađoj populaciji.

Mi bismo generalno gledano svaki set apart prevrnuli očima kada bi nam u redakciju, a bilo je tih slučajeva u prošlosti, stigao neki telefon u zlartnoj boji. Međutim, iako se naziva Crack of dawn Gold, boja ovog telefona nije ona boja repromaterijala u Kartijeovom radu od par stotina grama pa naviše koja je bila popularna pre jedno dve decenije kod određenih ciljnih grupa. Nekako je nijansa sofisticirana a kao što ste mogli da vidite, voli i da postane narandžasta. A ako vam je to heavy, tu je i Diamond Black na kojoj ne postoji šansa da ostavite trag prstiju – i jako dobro izgleda.

Dizajn i karakteristike

O dizajnu vivo X80 Lite telefona –nismo videli lepši telefon u ovoj klasi attain sada, bez problema bismo ga nosili. Dizajn u stilu ajfona je, rekosmo to već u nekoj tamo recenziji, neobično privlačan – a posebno u kako mi to volim da nazovemo, sapun kategoriji gde većina telefona liči jedan na drugi kao jaje jajetu.

vivox80lite_1s.jpg

vivox80lite_2s.jpg

Staklo pozadi, vredno pomena u ovom rangu telefona, što znači da je ram od polikarbonata jer nema onih uobičajenih proreza koji moraju da postoje radi prostiranja signala kada je u pitanju kombinacija metalnog rama i staklene poleđine telefona. I nije uvek crno ako je ram plastičan… sigurni smo da bi kada se uzme ovaj telefon u ruku, osam od deset ljudi potpisalo da je metalni ram u pitanju.

Gabaritan je i deluje kao tenk u ruci, tu nam je bio i Xiaomi 12 Lite: vivo ima glomazniji, deblji ram, nešto je kraći ali i malo širi – ukusi su različiti. Dinamiku dizajna upotpunjuje masivni kamera blok na poleđini telefona, sa dva velika sočiva i jednim manjim – naravno mališa je makro tipa. Ono što je moglo da se popravi jesu poveliki okviri oko ekrana, naročito ispod dna displeja.

Uobičajeni raspored konektivnosti, tasteri su desno, gore samo rupica drugog mikrofona, leva strana prazna, dole uobičajeni place konektivnosti. Twin SIM fioka hibridnog tipa sa podrškom za memorijske kartice, prorez primarnog mikrofona, USB porta i rešetka zvučnika. Jednog. Jedna od dve slabosti ovog telefona jeste nedostatak stereo zvučnika – nije nam jasno zbog čega propust ali i drugi, čak i skuplji telefoni od ovog imaju sličan topic. Sreća pa tu problematiku sve ređe imamo, a sreća pa je i taj jedan zvučnik zaista glasan, dere se iz sve snage. O kvalitetu mono zvuka već nećemo…

vivox80lite_3s.jpg

A drugi propust (neko će možda reći da nije već da je to jednostavno tako) je nerazmljiva odluka proizvođača da mnogo svedeniji i oku neprimetniji selfi kamera senzor izvede u neuobičajenoj teardrop varijanti – mislili smo da takvih improvizacija više neće biti na telefonima osim u najnižoj klasi – ali pogledasmo malo i ostale vivo uređaje srednje klase koji su u ponudi kod nas  – samo X80 Pro i V21 5G nemaju selfi kameru u vidu mini notcha.

Ekran je dijagonale 6.44 inča, s obzirom da telefon deluje onako, gabaritno kada ga držite, neuobičajeno mali ekran. Ali kada pogledamo pomenute okvire oko ekrana, stvari postaju jasnije. Displej je AMOLED tipa, sa osvežavanjem 90 Hz što i jeste prekretnica za fluidnost u odnosu na ranije standardnih 60Hz. 

Daleko je veći dobitak između 60 i 90, nego između 90 i 120 Hz, pa to što nema još više vrednosti osvežavanja i nije neki preterani gubitak. Možete birati između 60 i 90 Hz ukoliko želite da prištedite bateriju – ili jednostavno, ostavite sistemu da to reguliše u zavisnosti od sadržaja koji se prikazuje na ekranu. Ali je zato osvetljenje, pazite unhappy ovo, fantastičnih 1300 nita, tako nešto se ne sećamo da smo viđali u ovom cenovnom razredu. Kao da je neko pomislio, ako telefon već menja boju na suncu, onda je crimson da se i ekran dobro vidi po jako sunčanom danu

vivox80lite_4s.jpg

Procesor je kao što smo rekli u otpakivanju telefona, Mediatekov Dimensity 900, a prate ga u radu odličnih 8GB RAM-a i isto tako dobrih, 256GB prostora za podatke. Izdašno, nema šta. Dimensity 900 nam se jednostavno svideo, da ne pričamo bajke već da budemo odmereni – brži je od glavnog konkurenta, Snapdragona 695 nekih 10ak posto u CPU i GPU testovima, lepo se ponaša i u igrama – ali ono mnogo bitnije, ima za klasu bolji signal imidž procesor i može ono što Snapdragon 695 ne može – snima 4K video.

Da se vratimo još jednom na 8GB RAM-a… znate već da je vivo među prvima implementirao onu opciju dodavanja virtuelnog RAM-a tako što pozajmljuje (alocira) memoriju od skladišne memorije. I obično su te vrednosti dodatnog RAM tu negde 3GB. Vivo je otišao ovog puta korak dalje, pa sada od skladišne memorije možete pozajmiti još 8GB što u totalu daje 16GB, 8GB prave i 8GB ove nešto sporije. Što se toga tiče, ukoliko se odlučite za ovaj telefon, slobodno eksperimentišite, mi nešto nismo neki posebni pobornici ove ideje jer smatramo da ovaj procesor i sa 8GB RAM-a radi odlično. Ukoliko neko bude imao drugačija iskustva, slobodno neka ih podeli sa zajednicom.

Baterija u vivo X80 Lite telefonu je 4500 mAh i nakon našeg desetočasovnog testa YouTube reprodukcije pokazala je tačno 50 procenata preostalog kapaciteta, što je vrlo dobar rezultat u klasi. Puni se snagom punjača od 44W, pa računajte tu negde, nešto manje od sata da bi je napunili od 0 attain 100 posto.

vivox80lite_5s.jpg

Na planu softvera, Android 12 uz odlični, lagani i brzi Funtouch 12 korisnički interfejs: jedan od boljih i bržih u industriji, sa ikonicama koje će vas navesti da pomislite da je u pitanju čist Android čije osnovne postulate Funtouch itekako poštuje i sledi. Tu zamerki nikakvih nema…

Sistem kamera

Na planu kamera, Vivo X80 Lite donosi naizgled “već viđeno” odnosno kombinaciju senzora kakvu smo sretali na mnogim telefonima attain sada – glavni senzor od 64MP, ultraširoki od 8MP i macro senzor od 2MP. Na naše iznenađenje, rezultati koje ove kamere prave su sve sem “već viđenog” i čini se da je Vivo ovu kombinaciju kamera uspeo da obogati nekim tajnim sastojkom zbog čega ovaj telefon prilično odskače van svoje klase. 

vivox80litepicture_1s.jpg

vivox80litepicture_2s.jpg

Glavni senzor je nepoznatog tipa i vrlo verovatno nije ni Samsung Isocell GW niti Sony IMX682 koje najčešće viđamo u telefonima sa 64MP, jer se veličina piksela ne poklapa sa njima, a i fotografije baš ne podsećaju na ono što smo viđali od njih. 

U pitanju je senzor sa otvorom blende f/1.8, faznim autofokusom i optičkom stabilizacijom, a koji nudi čini se nešto viši nivo detalja od pomenutih senzora, pa i od povoljnijih 108MP modela koje smo testirali u skorije vreme. Dnevne fotografije su vrlo lepog kontrasta i vizuelno jako dopadljive, sa vrlo dobrom reprodukcijom boja koja je možda minimalno doterana, ali nikako preterana, već taman koliko treba u funkciji same fotografije. Bili smo u prilici da X80 Lite uporedimo direktno sa još nekim telefonima, i ostali smo zatečeni time koliko se dobro ovaj telefon nosi sa znatno skupljim od sebe, u nekim situacijama dajući čak i bolje rezultate. Najbolje od svega je što se glavna kamera u praktično svim uslovima odlično snalazi, pa je ovo telefon koji zaista dobija preporuku za kvalitet fotografija u dvevnim uslovima.

vivox80litepicture_3s.jpg

vivox80litepicture_4s.jpg

Ultraširoka kamera od 8MP ima otvor blende od f/2.2 i ugao snimanja od 120˚, a pored nepoznatog porekla, sa glavnom kamerom joj je zajednička i reprodukcija boja i generalni izgled fotografija, zbog čega obe možete koristiti bez ustručavanja u skladu sa uslovima i onih što želite da ovekovečite. U odnosu na glavnu je nivo detalja nešto niži, ali su fotografije više nego zadovoljavajuće, uz zanimljivo možda i nešto širi dinamički opseg.

Još jedna stvar koja nas je prijatno iznenadila je i macro senzor koji u ovom slučaju dolazi sa autofokusom, pa je prilično lako dobiti upotrebljive fotografije, iako bismo voleli da je rezolucija makar malo više od 2MP koji su u ovom slučaju ograničavajući faktor.

Što se noćnog moda tiče, rekli bismo da je Vivo i tu odradio veoma dobar posao, pa kvalitet fotografija sa glavne kamere varira između dobrog i odličnog, zavisno od konkretne scene.  Fotografisanje u noćnom režimu ume da potraje nekih 5 sekundi, malo treba i procesoru da sažvaće sve te informacije ali smo zato bili nagrađeni vrlo solidnim rezultatima.

vivox80litepicture_5s.jpg

vivox80litepicture_6s.jpg

Obrađene fotografije su nešto svetlije, ali ne i preosvetljene i izgledaju vrlo dobro, uz dobru redukciju šuma i nešto topliji kolorit od realnog, dok je nivo detalja vrlo korektan, pogotovo za ovu klasu. Ultraširoka kamera noću je tek upotrebljiva, pa na nju ne treba previše računati.

Kada je video snimanje u pitanju, za razliku od toliko ovogodišnjih modela u ovoj klasi, X80 Lite zahvaljujući Dimensity 900 omogućuje i 4K video snimanje u 30 slika u sekundi, uz solidan kvalitet prikaza. Nažalost i pored prisustva optičke stabilizacije snimanje u hodu ume da bude pomalo trzavo, pa će za najbolje snimke biti potrebno malo pažnje i manje kretanja. Da li je ovo ograničenje samog čipseta u obradi videa ili nešto što može da se poboljša kroz softver, ostaje da vidimo. 

vivox80litepicture_7s.jpg

vivox80litepicture_8s.jpg

A za kraj još jedno prijatno iznenađenje, prednja kamera od čak 50MP f2.0 sa autofokusom, koja je jedna od najoštrijih koje smo videli i to prirodno, bez dodatnog izoštravanja i u stanju je da napravi veoma dobre fotografije, doduše uz malo pažnje pri orijentaciji ako je baš sunčan dan. Iznenađujuće se dobro snalazi i noću, ne viđamo često toliko detalja i prirodan izgled na noćnim selfijima ni na skupljim modelima. I prednja kamera podržava 4K snimanje sa attain 30 slika u sekundi i vrlo dobar kvalitet i danju i noću, sve dok ste relativno mirni, opet zbog stabilizacije, pa je ovo definitivno pravi mannequin za vlogere sa ograničenim budžetom.

Sve u svemu, nismo očekivali mnogo – a dobili smo mnogo, vivo x80 Lite nije samo još jedan u nizu konfekcijskih modela sa fotografijama za koje unapred znamo kakve će biti, evo primera kako se može učiniti korak više. Bravo!

Finalni utisci

Zaista moramo priznati, vivo X80 Lite je telefon koji nas je veoma prijatno iznenadio: mislili smo da je samo jedan u nizu sličnih – a nije. Iskreni da budemo, nije nam jasno šta je dovelo attain toga da se naprave dve baš banalne greške u vidu teardrop selfi kamere i odsustva stereo zvučnika. Sa te dve realno najuobičajenije moguće karakteritike, vivo X80 Lite bi dobio od nas zaista visoku ocenu. Znate za onu izreku kad student krene na ispit, slomi nogu. Pa što slomiše nogu?

Izvanredan dizajn uređaja, dovoljno procesorske snage, više o direktnog konkurenta, obilna količina radne i skladišne memorije, ekran visokog intenziteta osvetljenosti, odlično trajanje baterije, izuzetno lagan i fluidan Korisnički interfejs i natprosečno dobre fotografije sa senzorom koji je optički stabilisan. I snima 4K video. I menja boju…e to već nijedan drugi konkurent ne može.

Cena vivo X80 Lite telefona u maloprodaji iznosi 55 hiljada dinara, 470e – da je 50-ak evra niža, bio bi jedna od boljih kupovina u klasi. Koliko možemo da vidimo, znatno je povoljniji kada se kupuje na payment preko operatera, čak i u onim skromnijim paketima kod Yettela – a možete kao što znate da dobijete još i popust od 10 hiljada dinara ukoliko na reciklažu odnesete stari telefo, nama deluje kao vrlo pristojan deal.

Lep je posao vivo napravio sa x80 lite telefonom, eto toliko malo je falilo da ta ocena bude još blistavija. Možda će biti već sledeći set apart!

Check: Xiaomi 12T i 12T Pro (Video)

Opširnije

Izvor: Benchmark.rs