TSMC bi do 2030. godine mogao da vredi bilion dolara

od strane | mar 29, 2023 | Tech | 0 Komentara

Nekoliko kompanija je uspelo da premaši bilion dolara (američki trilion) tržišne kapitalizacije, a još manje njih je uspelo da ostane iznad tog praga. Međutim, postoje neki razlozi koji ukazuju na to da bi TSMC mogao da vredi preko bilion dolara do 2030. godine.

Trenutno samo četiri američke kompanije mogu da se pohvale da vrede više od bilion dolara: Apple, Microsoft, Alphabet i Amazon, iako je Amazon jedva iznad te cifre. Ipak, između 4. i 5. mesta postoji ogroman jaz, jer petoplasirana Nvidia vredi oko 663 milijarde dolara.

Do 2030. godine, vrlo je verovatno da će ovaj prestižni klub Bilion klub” dobiti nove članove, a kompanija za koju se to očekuje najviše je Taiwan Semiconductor Manufacturing Corporation, poznatija kao TSMC, piše The Motley Fool.

S obzirom na to da TSMC trenutno vredi 480 milijardi dolara, kompanija bi morala da održi godišnju stopu rasta od 11% do 2030. da bi dostigla vrednost od bilion dolara. To znači da bi trebalo da premaši dugoročnu prosečnu stopu rasta šireg tržišta od 10%.

Da li će TSMC vredeti bilion dolara do 2030. godine? Hajdemo redom.

TSMC je tehnološki lider

TSMC je vodeći proizvođač poluprovodnika koja ne proizvodi sopstvene čipove za prodaju pod svojim imenom. Umesto toga, TSMC nudi svoje usluge dizajnerima čipova kao što su Apple, Qualcomm, Nvidia, Intel i AMD da naprave čipove koje koriste u svojim proizvodima.

Drugim rečima, TSMC se ne takmiči direktno ni sa jednom od ovih kompanija, što mu omogućava da ima čvrst odnos sa njima jednostavno kao dobavljač komponenti. Stručnost TSMC-a u ovoj industriji znači da je kompanija popularna i da ima raznovrsnu grupu kupaca.

Wafer sa čipovimaTSMC

TSMC proizvodi “na veliko” neke od najmoćnijih čipova na svetu, što mu pomaže da ostvari veliki prihod. Njihovi 5 nm i 7nm čipovi, koje mnogi konkurenti još ne mogu da proizvedu, činili su 32% i 22% prihoda kompanije u četvrtom kvartalu 2022. godine.

Ovi najsavremeniji čipovi su od vitalnog značaja za TSMC-ov poslovni model. Međutim, TSMC već priprema svoje proizvodne linije za proizvodnju još moćnijih poluprovodnika: 3 nm čipova koje prve očekujemo u novim Apple iPhone 15 telefonima. Ova nova iteracija nudi poboljšanje brzine od 15% u odnosu na 5 nm čipove, pritom uz korišćenje 30% manje energije, što je očekivano poboljšanje pri „usitnjavanju“ proizvodnog procesa.

Ako se TSMC nada da će do 2030. godine biti kompanija od bilion dolara, mora da nastavi da razvija načine za proizvodnju ovih vrhunskih čipova za svoje klijente. Do sada se pokazalo da su na visini zadatka, međutim postoji i jedan rizik koji treba uzeti u obzir.

Dizajniran u Americi, proizveden na Tajvanu

Što se da zaključiti iz imena kompanije, TSMC proizvodi većinu svojih čipova na Tajvanu. Ta koncentracija proizvodnje u zemlji koja je potencijalno ranjiva na kinesku agresiju ne odgovara mnogim kompanijama, pa ni američkoj vladi jer se to može protumačiti kao rizik za nacionalnu bezbednost. Ovo je problem i za investitore.

Nedavno usvojeni američki zakon o čipovima (U.S. Chips Act) osmišljen je upravo zbog ove situacije. U.S. Chips Act je deo inicijative Bajdenove administracije da proizvodnju poluprovodnika vrati na američko tlo, kako bi se uspešnije takmičili sa Kinom na globalnom tržištu.

TSMC je svestan svoje ranjivosti i počeo je da se širi van Tajvana kako bi ublažio ove brige. Kompanija je u decembru 2022. objavila planove za ulaganje 40 milijardi dolara u izgradnju druge američke fabrike u Arizoni. Oni su takođe objavili da zapošljavaju nove radnike u svojoj trenutnoj fabrici u Arizoni, potencijalno privlačeći zaposlene kompanije Intel, koji su nedavno dobili smanjenje plata i manje beneficije.

Ova geografska diverzifikacija bi trebalo da podstakne prodaju, jer će mnoge američke kompanije reći da koriste čipove domaće proizvodnje (čak i ako strano lice poseduje proizvodni pogon).

Dolazi usporavanje, ali duže staze izgledaju bolje

Priča o uspesima TSMC-a je jasna, ali da li će taj uspeh biti dovoljan da pomeri tržišnu kapitalizaciju iznad bilion dolara?

Jedna od prepreka u ovom trenutku je da je globalna industrija čipova trenutno u cikličnom padu jer je PC prodaja manja. Ovaj ciklus se odrazio na TSMC-ovu zaradu u četvrtom kvartalu, pošto je prihod opao za 1,5% u odnosu na treći kvartal.

Deo tog pada mogao bi biti povezan sa preprekama za konverziju valuta u vezi sa jakim dolarom. Uprkos potencijalno nižem rastu prihoda, zarada po akciji je u četvrtom kvartalu eksplodirala i porasla 78% u odnosu na prethodnu godinu i 5,4% u poređenju sa trećim kvartalom.

Čipovi iz TSMC fabrikeTSMC

Pad PC prodaje je nešto što treba pratiti, ali potencijal koji sa sobom donose 3 nm čipovi ukazuje da će TSMC imati mnogo prednosti u budućnosti, nevezano za to šta Wall Street mešetari misle.

Može li TSMC preći prag od bilion dolara do 2030. godine?

TSMC ima dobre šanse da do 2030. vredi bilion dolara. Potrebno je samo da raste po stopi od 11%, a nova tehnologija TSMC-a i trenutna dominacija na tržištu će verovatno obezbediti taj nivo održivog rasta.

Naravno, uvek postoje nepredvidive okolnosti, poput odnosa Kine, Tajvana i SAD-a, koji, kao i Rusija i Ukrajina mogu potpuno da poremete planove svih kompanija i ljudi na svetu.

Opširnije

Izvor: Benchmark.rs