TSMC prepolovio narudžbine, kreće cunami među dobavljačima

od strane | nov 2, 2022 | Tech | 0 Komentara


TSMC prepolovio narudžbine, kreće cunami među dobavljačima

Jedan od najvećih svetskih proizvođača čipova za mobilne telefone, računare, automobile i ostale uređaje iz oblasti potrošačke elektronike, tajvanski TSMC – drastično je smanjio je narudžbine dobavljačima. TSMC se suočava sa usporavanjem trendova u industriji jer se njegovi kupci bore sa oštrim padom potražnje. Kao posledica takvog razvoja događaja, smanjio je kapitalne izdatke za 2022. godinu, a kao glavne razloge je naveo loše prognoze u pogledu budućeg trenda potražnje i prodaje na ovom delu tržišta. Sada se špekuliše da je TSMC kao posledicu svega navedenog, značajno smanjio svoje procene proizvodnje čipova na bazi 3-nm tehnologije za ovu godinu. To su procesori koji bi pod normalnim okolnostima, trebalo da uđu u proizvodnju tokom tekućeg kvartala.

Tromesečna proizvodnja 3-nm čipova će pasti za 77%

Kao da dosadašnja dešavanja i prognoze nisu dovoljno mračne, tek današnji izveštaj tvrdi da je TSMC počeo da smanjuje narudžbine kod svojih dobavljača. Ove porudžbine čine logističku pozadinu, ključnog lanca snabdevanja proizvodnje poluprovodnika u industriji i uključuju različite tipove proizvoda poput silicijumskog kolača koji TSMC nabavlja uz drugi potrošni materijal za održavanje svojih mašina.

Dobro obavešteni izvori tvrde da je TSMC prepolovio svoje porudžbine, pošto je fabrika smanjila sopstveni obim proizvodnje. Zbog prirode i značaja kompanije TSMC-a kao najvećeg proizvođača čipova na Tajvanu, pad porudžbina je izazvao pravi šok u poslovanju čitavog sektora i lanca snadbevanja.

TSCM_silicijumski_disk.jpg

Izvor: „Taiwan Semiconductor Manufacturing Co., Ltd.“.

Prognoze nisu ohrabrujuće, obzirom da TSMC i čitav sektor proizvodnje čipova se suočavaju sa  korekcijom zaliha ove godine, a kompanija očekuje da će ovi uslovi potrajati i dostići vrhunac tokom prvog kvartala sledeće godine. Sa druge strane TSMC očekuje veliku potražnju za svojom vodećom 3-nanometarskom tehnologijom, jer je glavni čovek ove kompanije dr. C.C. Wei nedavno istakao da su preliminarne “tape-out” narudžbine za 3nm čipove, duplo veće od onih koje je TSMC dobio za neke ranije tehnologije. U industriji proizvodnje čipova, “tape-out” se odnosi na finalizovani dizajn čipova kompanija poput AMD ili Qualcomm, a koji se šalje proizvođaču čipova kako bi ovaj mogao da prilagodi svoju opremu proizvodu i pripremi proizvodne linije.

Prema informacijama dobavljača iz lanca snadbevanja kompanije TSMC, porudžbine su počele da se smanjuju u prethodnom tromesečju, a nastavilo se u tekućem kvartalu. Očekuje se da isti pattern nastavi i u prvom kvartalu naredne godine. TSMC je u svom najnovijem izveštaju podelio informaciju da se suočava sa poteškoćama u nabavci opreme za proizvodnju čipova, posebno kako bi održao korak sa narudžbama kupaca i da taj faktor u kombinaciji sa opštim usporavanjem industrije, primorava firmu da osetno smanji potrošnju.

Iako TSMC ima velika očekivanja od 3-nm proizvodnje, nezavisni analitičari nisu baš optimistični. Njihovi izvori sugerišu da je prosečna mesečna proizvodnja bila na nivou od 44.000 silicijumskih “kolača” tj diskova iz kojih se dobijaju čipovi, a sada je pala za neverovatnih 34.000 jedinica, da bi u ovom trenutku iznosila svega 10.000 “kolača” što predstavlja pad od čak 77%. Ključni razlozi za ovaj pad su srezane porudžbine od vodećih kompanija u IT industriji kao što su: Apple i Intel – s obzirom da Intelova sopstvena tehnologija kasni, a Apple je odlučio da odloži lansiranje M2 personalnih računara attain marta iduće godine. Praktično, ovakav razvoj stvari sugeriše da TSMC ove godine neće praviti nikakve čipove za Apple, a pošto se Intel takođe suočava sa kašnjenjima, njegovi proizvodi koji koriste neke od TSMC-ovih čipova, su takođe prolongirani za kasnije.

TSCM_silicijumski_disk_1.jpg

Izvor: „Taiwan Semiconductor Manufacturing Co., Ltd.“.

Današnji izveštaj je poslednji u nizu koji govori o sumornim prognozama za čitav proizvodni sektor čipova, koji je attain skoro bio jedna od najuspešnijih industrija globalno, jer je ogroman priliv narudžbina usled pandemije koronavirusa i nestašice automobilske industrije, doveo attain preteranog gomilanja porudžbina, mnogo većeg nego što bi proizvođači čipova mogli da apsorbuju.

Opširnije

Izvor: Benchmark.rs