TSMC spreman zvanično da otpočne sa proizvodnjom 3 nm čipova

od strane | dec 29, 2022 | Tech | 0 Komentara


TSMC spreman zvanično da otpočne sa proizvodnjom 3 nm čipova

Tajvanske novinske redakcije saopštavaju da je TSMC spreman da danas održi ceremoniju povodom zvaničnog otpočinjanja proizvodnje 3 nm čipova. Kompanija Apple biće primarni kupac prve dve serije poluprovodnika, za koje se očekuje da se pronađu u budućim proizvodima kao što je iPhone 15 serija telefona.

TSMC će proizvodni proces u novoj godini započeti u ograničenom režimu, dok će kasnije nastaviti sa stabilnijom proizvodnjom punog kapaciteta, koja će se nastaviti 2024. godini. Za istu godinu planirana je probna proizvodnja koristeći 2 nm proces, dok se za 2025. godinu sprema masovna proizvodnja.

TSMC spreman da investira 40 milijardi dolara

Proizvođač poluprovodnika želi da uloži u dve fabrike iz Arizone koje bi započele proizvodnju zasnovanu na 4 nm procesu 2024. godine, a kasnije i proizvodnju služeći se 3 nm procesom. Kineski mediji žustro su reagovali na ovu vest, tvrdeći da je SAD koristio trikove kako bi sklopio dogovor i ukrao tehnologiju “naše tajvanske regije” – Kina tvrdi da ima vlast nad ovim ostrvom.

procesori

Izvor: Kuai Abilities

Samsung takođe proizvodi 3 nm poluprovodnike

Kompanija Samsung nije čekala koliko i TSMC, pa je 3 nm proces proizvodnje započela u junu 2022. godine, sa planom za 2024. godinu da im 3 nm čipovi budu energetski efikasniji. Njihovi čipovi biće korišćeni za pravljenje Nvidia grafičkih karti, mobilnih procesora kompanije Qualcomm, procesora IMB proizvođača, kao i za Baidu cloud server čipove. Samsung je trenutno drugi na globalnom tržištu proizvođača poluprovodnika.

Pored toga tu je i Intel, koji, iako još uvek daleko ispod navedenih kompanija, planira da invent 2025. godine navedenim kompanijama postane ozbiljna konkurencija na tržištu poluprovodnika.

Opširnije

Izvor: Benchmark.rs