Velike kompanije se udružuju protiv Google Maps monopola

od strane | dec 17, 2022 | Tech | 0 Komentara


Velike kompanije se udružuju protiv Google Maps monopola

Linux fondacija je najavila Overture Maps, projekat koji uključuje tehnološke gigante: Amazon Web Products and companies (AWS), Meta, Microsoft i TomTom u zajedničkom poduhvatu kreiranja otvorenih mapa koje će biti dostupne na svim platformama, piše ArsTechnica.

Linux fondacija je u saopštenju za javnost objavila i da je otvorena nova veb stranica za Overture Maps Basis. U saopštenju za javnost je preciziran obim projekta koji ima za cilj da:

Zajedno naprave mape: Overture ima za cilj da inkorporira podatke iz više izvora uključujući Overture članove, građanske organizacije i otvorene izvore podataka.

Kreira globalni referentni sistem entiteta: Overture će pojednostaviti interoperabilnost sa sistemom koji povezuje entitete iz različitih skupova podataka sa istim entitetima iz stvarnog sveta.

Osigura procese za obezbeđenje kvaliteta: Overture podaci će biti podvrgnuti validaciji da bi se otkrile greške na mapi, lomljenje i vandalizam kako bi se osiguralo da se podaci mape mogu koristiti u proizvodnim sistemima.

Obezbedi šemu strukturiranih podataka: Overture će definisati i podstaći usvajanje zajedničke, strukturirane i dokumentovane šeme podataka kako bi se stvorio ekosistem podataka mapa koji je jednostavan za korišćenje.

Overture će spojiti postojeći otvoreni sistem mapa OpenStreetMap, zajedno sa novim mapama koje će se spajati u jedan sistem korišćenjem veštačke inteligencije/mašinskog učenja, kako bi se kreirao digitalni zapis fizičkog sveta.

Kreiraj potrebu, a kada se svi naviknu, počni da naplaćuješ

Ceo projekat je nastao zbog problematike oko Google Maps API, a ne oko navigacije koju većina nas koristi svaki dan. Naime, svi podaci kojima raspolažu Google Maps su dostupne korisnicima, ali i razvojnim timovima i programerima, ukoliko hoće da ih implementiraju preko Google Maps API. Ovaj API im omogućava da ugrade mapu u projekat i nacrtaju korisnički interfejs oko njega, ili mogu da prave upite ka Google Maps bazi podataka za određene informacije. Za popularne usluge kao što su vožnja, usluge dostave hrane i praćenje letova, dovoljno je samo prikazivanje mape bez brige o mapiranju celog sveta i održavanja iste ažurnom. API za Google mape omogućava svakom programeru da ugradi skup podataka Google mapa u svoju aplikaciju, pod uslovom da je spreman da to plati.

Mape.jpg

Maps API je počeo kao jeftina usluga koja je mamila kompanije da izgrade posao na Google API-ju, ali od kada je Google postao dominantan u mapiranju, programeri su se susreli sa nekonkurentnim uslovima i cenama koje su stalno rasle. U 2018. godini Google mape su podigle cenu za više od 1.400 odsto, a mnogi programeri su bili primorani da prestanu da koriste Google mape ili da bankrotiraju. Američko ministarstvo pravosuđa započelo je istragu o Google mapama ranije ove godine zbog zabrinutosti oko paketa aplikacija za car i nekonkurentnih uslova usluge. Google zabranjuje korisnicima Maps API-ja da „rekreiraju Google proizvode ili funkcije“, što potencijalno znači da bi programeri morali da prestanu da rade ako jednog dana Google pokrene konkurentski projekat. Takođe Google zabranjuje kombinovanje podataka Google mapa sa bilo kojim drugim skupom podataka i potpuno zabranjuje njihovu upotrebu u automobilima.

Ako Overture Maps projekat uspe, to bi moglo da znači niže troškove za sve. Bar za unhappy. Od kompanija članica Overture se očekuje da plaćaju godišnju članarinu fondaciji, pri čemu članovi na nivou „Steering“ plaćaju 3 miliona dolara godišnje i moraju da daju 20 inženjera koji će raditi na projektu (prijave su trenutno otvorene). To nije ništa u poređenju sa onim što će velika kompanija platiti za pristup API-ju Google mapa, tako da učestvovanje tehnoloških giganata treba posmatrati kao pragmatično. Kada je Uber održao IPO 2019. godine, kompanija je navodno platila 58 miliona dolara za pristup API-ju Google mapa u prethodne tri godine, a to je uglavnom bilo pre povećanja cena Google mapa. U poređenju sa tim, 3 miliona je sitniš.

Predstavljanje zakazano za prvu polovinu 2023. godine

Overture kaže da će „objaviti svoje prve skupove podataka u prvoj polovini 2023.“ i „podeliti više detalja čim budu spremni.“

Kod koji treba da „pomogne programerima da obrađuju i efikasno koriste podatke Overture mape i globalni referentni sistem entiteta“ će na kraju biti na GitHub-u. U početku, fondacija ima za cilj da objavi „osnovne slojeve uključujući informacije o zgradama, putevima i administrativnim informacijama“, a kasnije planira da uvede „nove slojeve kao što su mesta, rutiranje ili 3D podaci o zgradama“.

Ako nas pitate, ovo deluje kao vrlo zanimljiv projekat, jer monopol nije dobar i omogućava diktiranje uslova. Uliva poverenje Linux fondacija kao krovna organizacija, ali ne treba zaboraviti da su Meta, Amazon, Microsoft i druge kompanije tu isključivo jer im matematika kaže da ako projekat uspe, oni će imati manje troškove.

Opširnije

Izvor: Benchmark.rs