Virus koji napada Android telefone se predstavlja kao McAfee antivirus aplikacija

od strane | apr 1, 2024 | Tech | 0 Komentara

Zlonamerni bankarski trojanac Vultur je prvobitno otkriven na Google Play platformi još 2021. godine. Poboljšana verzija Vultur varijante koja je ovog puta otkrivena, koristi poruku kojom želi da vas „upeca“ kako bi proširila internet adresu za preuzimanje lažne „McAfee Security” antivirusne aplikacija. Time zapravo privlači pažnju korisnika u nameri da je instaliraju na Android telefone.

Jednom kada nasednete na prevaru i preuzmete lažnu aplikaciju, skriveni trojanac virus će zaraziti vaš Android telefon. Napadači će dobiti daljinski pristup mobilnom uređaju, omogućavajući im da vrše nadzor i kontrolu u realnom vremenu, kao što je snimanje ekrana, uvid u listu poziva, otkrivanje osetljivih informacija u vezi „on-line“ plaćanja i aplikacije vaše banke,  pa čak i sprečavanje normalnog rada određenih aplikacija.

Android-telefone-virus-trojanacBleeping Computer

Prikazujući poruke kao što je „Privremeno nedostupno“, virus zaobilazi mehanizam zaključavanja ekrana mobilnih uređaja, čime dobija pristup vašim važnim ličnim podacima na uređaju i to bez unošenja lozinke.

Iako su antivirusnu aplikaciju koja se pretvara da je „McAfee Security“ ovog puta otkrile antivrius kompanije, nema garancije da se slične metode zlonamernog napada neće ponoviti korišćenjem imena drugih poznatih aplikacija, a sve kako bi se još bolje i brže proširile internetom.

Preporučljivo je da korisnici Android mobilnih telefona koji preuzimaju aplikacije na  Google Play platformi, prilikom primanja poruka ne klikću olako na URL linkove kojima im se nudi preuzimanje aplikacije i da redovno skeniraju svoje telefone pomoću legitimnih antivirusnih aplikacija kako bi izbegli inficiranje podataka od strane zlonamernih virusa. Samo tako ćete smanjiti rizik od neželjenog curenja vaših osetljivih podataka, prenosi Bleeping Computer.

Opširnije

Izvor: Benchmark.rs