Volvo ponovo unapređuje bezbednost, unutrašnji radar spasava živote

od strane | sep 28, 2022 | Tech | 0 Komentara


Volvo ponovo unapređuje bezbednost, unutrašnji radar spasava živote

Davne 1959. godine renomirani proizvođač automobila Volvo je, kako je opšte poznato, prvo dizajnirao trostepeni pojas za vezivanje u vozilima, a nakon toga odbio da ga patentira i dozvolio svim proizvođačima da koriste ovaj izum radi unapređenja sigurnosti u vozilima. Kako prenosi Endgandget, Volvo ostaje na čelu bezbednosnih funkcionalnosti sa još jednim novim izumom.

Novi unutrašnji sistem radara

Ovaj unutrašnji sistem radara doživeće premijeru na dolazećem električnom terencu, Volvo EX90 za koji se tvrdi da će biti najsigurniji automobil koji je ova kompanija proizvela discontinue sada, što je pogotovo impresivno imajući u vidu podatak da niti jedna osoba nije poginula u SUV automobilu Volvo XC90 od kada je predstavljen pre 20 godina.

VolvoConceptRecharge21.jpg

Upravo je novi unutrašnji radar jedan od novih bezbednosnih sistema, a njegov princip funkcionisanja bazira se na detekciji prisutnosti osoba ili ljubimaca u vozilu. Ukoliko ovaj radar detektuje prisustvo čoveka, deteta, ili ljubimca, onemogućava se zaključavanje vrata automobila. Pored toga, moguće je i uključiti opciju za rad klime ukoliko se detektuje prisustvo osobe kako bi se unutrašnji uslovi prilagodili spoljašnjim vremenskim uslovima.

Veći broj radara postavljen je iznad gornje komandne konzole koji će se nalaziti sa unutrašnje strane na krovu, zatim u lampama za čitanje koje se nalaze u zadnjem delu automobila i u gepeku. Ovaj sistem biće sposoban za detekciju pokreta promene pravca intenziteta manjeg od jednog milimetra, a detaljniji uvid u samo funkcionisanje ovakvog sistema dobićemo tek kada Volvo zvanično predstavio EX90 12. novembra.

Volvo

Koji je razlog razvijanja?

Glavni razlog je spašavanje života. Kako navodi kompanija Volvo, od 1998. godine, samo u Sjedinjenim Američkim Državama je više od devet stotina dece tragično preminulo od posledica hipotermije nakon što su bili nenamerno ostavljeni u zaključanom automobilu. Ovakav bezbednosni sistem bi takve nemile događaje sprečio, a interesantno je da će biti deo standardne opreme. Možda jesu pod vlasništvom kompanije iz Kine, ali Volvo je i dalje Volvo.

Opširnije

Izvor: Benchmark.rs

Volvo ponovo unapređuje bezbednost, unutrašnji radar spasava živote