Xiaomi sprema PC desktop računare

od strane | dec 4, 2022 | Tech | 0 Komentara


Xiaomi sprema PC desktop računare

Kineski gigant koji je kod nas najpoznatiji po svojim telefonima, ali i prečišćivačima za vazduh i drugim kućnim uređajima izgleda da je spreman da uđe na desktop PC tržište.

Na Xiaomi događaju koji je trebao da bude održan pre neki dan, ali je odložen zbog smrti generalnog sekretara kineske Komunističke partije, trebao je da bude predstavljen desktop PC u dve varijante. U iščekivanju novog datuma premijere, PC dizajn je prikazan odabranoj publici malo ranije.

Xiaomi Host Mini PC

Veća verzija od dva nije prikazana detaljno, sem sa spoljne strane, i jedina stvar koja je primetna je napajanje od 100 W, što prilično ograničava hardver koji možemo da očekujemo unutra. Sa druge strane, nije isključeno da Xiaomi svoj Host Mini PC prodaje kao takozvanu „barebone“ varijantu, bez mnogo komponenata unutra, otprilike kao što to Intel radi sa svojim NUC računarima.

XiaomiPC02.jpg

Izvor: Weibo

Prema onome što je dostupno na slikama koje je Wccftech preneo sa Weibo mreže PC je mali po dimenzijama, ima dva slota za mali GPU (pola dužine slota), kao i Mini ITX matičnu ploču. Sa druge strane, nije isključeno da je napajanje od 100 W jedno od onih koje će Xiaomi predstaviti, tako da nije nemoguće da očekujemo i nekoliko različitih verzija sa diskretnom grafikom.

Ono što je interesantno je da kućište na zadnjoj strani ima pločicu na kojoj je ispisana kombinacija tastera Resolve on+M. Nije još uvek jasno da li Xiaomi planira da koristi ovu prečicu za neku svoju funkciju koja u Residence windows operativnom sistemu služi za minimizaciju svih aktivnih prozora.

XiaomiPC01.jpg

Izvor: Weibo

Pored svega toga, tu je i mehanički prekidač na zadnjoj strani PC-ja, čija funkcija nije poznata. Takođe, u slikama koje su procurele, vidi se paket sa dodacima i kapicom za to dugme, pa je gotovo sigurno da će ono imati neku posebnu funkciju.

Bezimeni manji PC

Drugi PC po izgledu više podseća na NUC ili Mac Mini, a o njemu znamo znatno više informacija. Pokreće ga AMD Ryzen 7 6800H APU (8C/16T, 3,2-4,7 GHz, 45 W) sa Radeon 680M integrisanom grafikom koja se oslanja na RDNA2 arhitekturu, zajedno sa 16 GB RAM-a i SSD-om kapaciteta 512 GB. Očekivana cena za ovaj računar je oko 550 evra, što je vrlo pristupačno.

XiaomiPC04.jpg

Izvor: Weibo

Opširnije

Izvor: Benchmark.rs