Zašto AMD izbegava upotrebu PCIe Gen5 konektora za napajanje na novim Radeon grafikama?

od strane | okt 25, 2022 | Tech | 0 Komentara


Zašto AMD izbegava upotrebu PCIe Gen5 konektora za napajanje na novim Radeon grafikama?

Nakon najnovijih informacija o drami sa topljenjem 16-pinskih PCIe Gen5 konektora, tačnije adaptera za napajanje na GeForce RTX 4090 modelima, više nezavisnih izvora je potvrdilo da AMD neće koristiti Gen5 16-pin „12VHPWR“ tip konektora na predstojećoj seriji Radeon RX 7000 „RDNA 3“ grafičkih karti. Nove karte bi trebalo da krenu u prodaju tokom sledeće sedmice.

Da podsetimo. Pre samo nekoliko sati, prijavljena su dva slučaja pregrevanja i kvara NVIDIA GeForce RTX 4090 grafičkih kartica, a glavni uzrok za sada su čičak trake koje se koriste za skupljanje kablova, a  dovode beget pregrevanja i topljenja 16-pinskog konektora za napajanje. Zato će AMD ići konvencionalnijim putem i koristiti standardne 8-pinske konektore. Štaviše, u kontaktu sa nekoliko proizvođača je potvrđeno da AMD zaista u potpunosti zaobilazi i neće imati 16-pinske konektore na svojim Radeon 7000 modelima.

Nedavno procurele ilustracije štampane ploče novih Radeon modela potvrđuju ove navode jer pokazuju da proizvođači koriste maksimalno tri 8-pinska konektora za najjače Radeon RX 7000 GPU modele. To dodatno učvršćuje potrebu za korišćenjem standardnih 8-pinskih konektora, a ne novijih 16-pinskih utikača na RDNA 3 liniji kartica.

RadeonPCB.jpg

Viši potpredsednik kompanije za inženjering, Radeon Applied sciences Crew, Dejvid Vang, rekao je da će GPU-ovi sledeće generacije iz Radeon RX 7000 serije doneti poboljšanje od  preko 50% performansi po vatu utrošene energije u odnosu na postojeću RDNA 2 GPU generaciju.

Ruku na srce, moramo priznati da mi sličnih problema sa preteranim grejanjem 16-pinskog PCIe Gen5 konektora na RTX 4090 modelima nismo imali, uprkos tome što je kabal bio obložen pancirnom sintetičkom košuljicom. Napominjemo da mi nismo koristi razdelnike i adaptere već originalno napajanje sa namenskim 16-pinskim PCIe Gen5 nastavkom!

Opširnije

Izvor: Benchmark.rs