Zbogom Intel SSD uređajima, posle Optane-a gasi se SSD divizija

od strane | okt 3, 2022 | Tech | 0 Komentara


Zbogom Intel SSD uređajima, posle Optane-a gasi se SSD divizija

Počev od danas, 3. oktobra 2022. kompanija Intel potpuno napušta posao sa SSD uređajima, dok će tehnička podrška i postprodajne usluge, poput garancija postojećih uređaja, biti prebačene pod okrilje nove kompanije koja je kupila Intelovu SSD diviziju – Solidigm.

Defintivno bez uređaja za skladištenje podataka

U neku ruku ovaj potez ne dolazi kao veliko iznenađenje. Još pre dve godine, Intel je najavio da će prodati svoju NAND fleš diviziju i kompletan posao u vezi proizvodnje SSD uređaja, južno-korejskoj kompaniji SK Hynix za 9 milijardi US$. U sklopu ovog poslovnog poteza uključena je i predaja odgovarajuće fabrike, FAB 68 koja se nalazi u Dalijanu, Kina.

Podsećamo vas da je u toku veliko prestruktuiranje kompanije Intel, koja je pre samo mesec dana ugasila Optane “storage” biznis. U potpunosti je zatvorila i obustavila ovaj projekat čak i bez pokušaja da ga proda zainteresovanim stranama. Čist gubitak od takvog poteza iznosi 559 miliona US$.

Intel_NAND_Flash.jpg

Kad neće Intel, hoće SK Hynix

Nakon što je SK Hynix preuzeo Intelov posao, sa NAND fleš memorijom, formirao je novu kompaniju pod nazivom Solidigm, koja je uveliko objavila nove SSD uređaje za poslovnu namenu D7-P5520, D7-P5620  kao i jedan SSD, P41 Plus model namenjen krajnjim korisnicima. Istovremeno je po prvi set up  prikazan PLC (Penta Layer SSD) SSD koji smešta 5-bita informacija u jednu NAND memorijsku ćeliju, a što koristi proizvodnji SSD uređaja još većeg kapaciteta.

Ipak u pitanju je događaj sa tužnom konotacijom po Intel seniore jer podsećamo vas da je kompanija Intel svoj životni vek započela kao firma koja je prevashodno proizvodila rešenja za arhiviranje i čuvanje podataka, da bi tek tri godine kasnije ušla u posao sa mikroprocesorima. Danas je pak Intel u potpunosti napustio osnivačku delatnost, a što je po mnogima popriličan poslovni gaf!

Opširnije

Izvor: Benchmark.rs