Što zaista trebate znati prije dolaska u Hrvatsku

od strane | jun 3, 2022 | Turizam | 0 Komentara

Hrvatska je zemlja koju svakako vrijedi posjetiti. Turizam je vrlo razvijena gospodarska grana u Hrvatskoj. Može se slobodno reći da su iz godine u godinu prihodi od turizma sve veći ali su i očekivanja još veća. Hrvatska je zemlja sa velikom brojem sunčanih sati pa je omiljena destinacija u rano proljeće i jesen. Najpogodnije vrijeme za posjet Hrvatskoj svakako je proljeće i jesen. Većina hotela otvara se za Uskršnje blagdane i ostaju otvoreni do kraja rujna ili listopada, osim hotela koji su otvoreni tokom cijele godine. Cijene smještaja u tom periodu su najniže, najmanji je problem sa pronalaženjem parkinga, gosti mogu birati najbolji privatni smještaj u blizini mora. Napominjemo da se to odnosi uglavnom na goste sa malom djecom ili umirovljenike, jer je to period kad traje školska nastava u većini zemalja, pa tako i u Hrvatskoj.

Jezik kojim se priča u Hrvatskoj je Hrvatski, ali većina ljudi priča i razumje talijanski, engleski, njemački jezik.

Hrvatsku možete posjetiti vlastitim automobilom, autobusom, vlakom, avionom ili brodom. Mnogo je mogućnosti a na vama je da izaberete, za vas, najpovoljniji oblik transporta. Automobil pruža najveće mogućnosti za upoznati Hrvatsku. Tuneli, autoceste, mostovi se plaćaju prilikom prolaska. Parking u gradovima se naplaćuje, što ste bliže centru, cijena parkirne karte je veća. Ponekad se isplati i malo prošetati i uštedjeti na parkingu. Valuta kojom se plaća je hrvatska kuna. Ima mnogo privatnih mjenjačnica, turističkih ureda, banaka u kojima se može razmjeniti novac, jer u trgovinama naplaćuju isključivo u kunama. Za razmjenu novca obično nema provizije ali se razlikuje tečaj.

Najpovoljniji je privatni smještaj u apartmanima, može se rezervirati i smještaj sa doručkom. Prilikom naplate smještaja, naplaćuje se jednokratna prijava gostiju na Policiji i boravišna pristojba koja iznosi oko 1 euro po danu po gostu. Djeca ne plaćaju boravišnu pristojbu.

Ulaznice u muzeje, izložbe, kulturna događanja se naplaćuju, isplati se pogledati cijene karata za grupe, obično su povoljnije. Tijekom predsezone, ljetne sezone i post sezone održavaju se brojne priredbe i događanja na otovrenom za koje ne treba kupovati ulaznicu. Isplati se provjeriti i odlučiti.