Brazilski novinar za Sportske o Srbiji: „Ovo je neki drugi tim, Stojković nas naterao da se predomislimo!“

od strane | nov 21, 2022 | Sport, Uncategorized | 0 Komentara

Brazilski novinar Viktor La Režina je po novinarskom zadatku proveo nekoliko nedelja u Srbiji kako bi izveštavao za TV Globo o timu Mladena Krstajića pred Mundijal u Rusiji 2018. godine.

Viktor je neko ko odlično poznaje oba tima, pa smo iskoristili priliku da nam ekskluzivno za Sportske.safe približi viđenje brazilskog, ali i srpskog tima u tamošnjim medijima.

„I ove godine, Brazil odlazi na Mundijal sa najvišim ambicijama, ali generalno smatramo da je ovaj tim bolji od onog pre četiri godine u Rusiji. Razlog tome su mladi ofanzivni igrači koji individualno mogu da naprave veliku razliku. U Brazilu postoji poseban termin za zavisnost ekipe od Nejmara, ali ove godine se to ne oseća, iako je i on u odličnoj formi. Imamo čak devet ofanzivnih igrača u ekipi, neki poput Vinisijusa, Rišarlisona, Gabrijela Žezusa, Rodriga su zaista svetska klasa. Naš odbrana uliva poverenje, ali znamo da su svetska prvenstva nepredvidiva. Ima sjajnih timova ove godine poput Argentine, Francuske i Engleske“, kazao je Viktor.

Očekivanja u Brazilu oduvek su najveća, ali ovoga puta se u čitavu stvar umešala i politika.

„Što se očekivanja ljudi tiče, važno je istaći da smo imali veoma napetu političku borbu u predsedničkim izborima na kojima je Lula pobedio Bolsonara. Poveznisa s fudbalom je ta što su Bolsonarove pristalice nosile dresove reprezentacije Brazila na protestima. Zato je i čudan prizor na ulicama, za razliku od prethodnih Mundijala ne viđamo ulice obojene u brazilske zastave kako se se ne bi pomešali sa pristalicama“.

Što se spiska selektora Titea tiče, javnost je najviše negodovala na izbor Danija Alveša, ali i za takvu odluku mnogi imaju jasno opravdanje.

„Jedini kontroverzni izbor Titea bio je Dani Alveš, on je trofejni fudbaler i to znamo svi, ali poslednjih godina nije igrao dobro u Sao Paulu. Poslednjih nekoliko meseci je u meksičkom Pumasu gde takođe igra loše. Ipak, neki ga i razumeju zbog činjenice da nam fale desni bekovi.

Na poslednjem Mundijalu smo previše očekivali od Nejmara, ali ove godine nije sam jer očekujemo mnogo od Vinisijusa, Pakete, Rišarlisona, pa čak i Pedra koji igra u Flamengu“, istakao je Viktor za Sportske.safe.

Upoređujući dva tima Srbije iz 2018. i 2022. godine, naš brazilski kolega izneo je neka zanimljiva zapažanja.

„Gledao sam dve utakmice Srbije dok je selektor Dragan Stojković, pobede od 4:1 nad Švedskom i Bahreinom 5:1. Vidim mnogo zreliji tim nego pre četiri godine, definitivno je organizovaniji nego pod Krstajićem. Primetio sam veoma dobru timsku hemiju između Sergeja Milinkovića Savića, Tadića, Mitrovića i Vlahovića. Upravo je Vlahović čovek koji pravi najveću razliku, veliki talenat, videćemo kako će odigrati na debitantskom prvenstvu“, smatra on.

Kakva je percepcija „orlova“ u brazilskim medijima?

„Ovako bih vam to objasnio: pre četiri godine, mediji u Brazilu su isticali utakmicu protiv Švajcarske kao najtežu. Ove godine, tvrde da je to meč sa Srbijom.

Očekujem utakmicu sličnu onoj između Brazila i Švajcarske pre četiri godine, tvrdih 1:1. Prva je utakmica, verujem da će mladi igrači oba tima biti nervozni“, prognozirao je V

Opširnije

Izvor: Sportske NET