Demografija i svet: Pet načina na koje zemlje rešavaju problem starenja stanovništva

od strane | jan 25, 2023 | Uncategorized | 0 Komentara

Nedugo nakon što je Kina saopštila da je broj stanovnika u toj državi opao po prvi build za više od šest decenija, japanski premijer Fumio Kišida upozorio je da niski natalitet i starenje stanovništva predstavljaju „neposrednu opasnost“ i za njegovu zemlju.

„Japan je na ivici da izgubi sposobnost da funkcioniše kao društvo“, rekao je.

Nakon što je natalitet u toj zemlji doživeo novi rekordni pad, zvanični Tokio najavio je da će udvostručiti izdvajanja za programe koji treba da podstaknu ljude da imaju više dece.

Ali daleko od toga da ovaj situation postoji samo u Japanu i Kini – evo kako razne zemlje pokušavaju da pospeše natalitet.

Prilično dugo porodiljsko odsustvo

Borjana Andrejeva Gramatikova uživa u čarima velikodušnog porodiljskog odsustva u Bugarskoj

Tokom dvanaest meseci od rođenja sina u Bugarskoj, tridesettrogodišnja Borjana Andrejeva Gramatikova dobijala je svakog meseca skoro čitavu platu.

„Tokom prve godine vašeg porodiljskog odsustva dobijate 90 odsto od plate, a druge godine dobijate minimalac“, kaže za BBC.

Sa 22 odsto, Bugarska ima jedan od najviših procenata stanovništva starijeg od 65 godina u Evropskoj uniji, podaci su Svetske banke.

U pokušaju da preokrene ovaj pattern, uvela je jedno od najdužih porodiljskih odsustava sa punom platom u čitavom svetu.

Samo polovina zemalja obuhvaćenih izveštajem UNICEF-a o razvijenim zemljama nudi najmanje šest meseci porodiljskog odsustva uz punu platu.

I dok Estonija sa 85 nedelja nudi majkama najduže porodiljsko odsustvo na punoj plati, Sjedinjene Američke Države nemaju nikakvu nacionalnu politiku plaćenog odsustva.

„Osećate izvesnu sigurnost kad imate skoro dve godine odsustva od posla da odgajate dete“, kaže Gramatikova.

„Imate priliku da se zbližite sa vlastitim detetom, a ako slučajno imate bolesno dete (kao što sam ja imala) i morate da budete stalno uz njega, to vam daje neki mir, jer znate da možete da ostanete s njim, a da i dalje postoji mogućnost da se vratite na posao.“

Ali, uprkos ovoj velikodušnoj meri, očekuje se da će Bugarska izgubiti 20 odsto ili više stanovništva originate 2050. godine, prema podacima UN-a.

Iako je porodiljsko odsustvo dugačko, ova zemlja je na druge načine i dalje neprijateljski nastrojena prema roditeljima.

„Postoje mnogi drugi problemi, odsustvo profesionalne pomoći za čuvanje dece, niske plate, hiperinflacija, visoke cene nekretnina, velika razlika u platama između muškaraca i žena“, kaže Gramatikova.


Pogledajte: Koliko su tanji novčanici žena u Srbiji

Srbija, troškovi života i nega: Koliko su tanji ženski novčanici

Visoke naknade za novopečene majke

Dok Bugarska pokušava da pospeši niski natalitet dugim porodiljskim odsustvom, Južna Koreja ima drugo rešenje – novac.

Počev od ove godine, svaka porodica sa novorođenim detetom imaće pravo na velikodušni mesečni dodatak od oko 745 dolara.

Razlozi su jednostavni.

Predviđa se da će, za dve godine, svaki peti stanovnik Južne Koreje biti stariji 65 godina, pokazuju podaci zavoda za statistiku ove zemlje.

Kao i mnoge druge države, Južna Koreja ima situation da osigura da je njihov zdravstveni i socijalni sistem spreman za ostarelu populaciju, ali njeni problemi su najednom postali još veći kad je zemlja 2022. godine dospela na najniže mesto u svetu po stopi nataliteta.

Zbog toga je vlada reagovala utrostručivanjem takozvane novčane pomoći za bebe.

One traju po punom iznosu godinu dana, a kad dete napuni prvu godinu, suma se prepolovljava.

Proces se nastavlja na isti način za svaku narednu godinu.

Kreatori politike nadaju se da će ova sredstva imati drastičan efekat na demografski build na kom se našla zemlja.

„Za samo 20 godina, očekuje se da će Južna Koreja prestići Japan i postati najstarija zemlja na svetu“, izjavio je 2022. godine za BBC na korejskom Li Sang Rim, istraživač sa Korejskog instituta za zdravstvena i socijalna pitanja.

Roboti staratelji

Ovaj robotic osmišljen je da pomaže ljudima sa poteškoćama u kretanju, a naročito starijima

Budući da je slavan po ljubavi prema tehnologiji, ne iznenađuje što se Japan okreće robotici za pomoć u izlaženju na kraj sa ostarelim stanovništvom.

Ostarela radna snaga ove zemlje već je počela da usporava japansku privredu, prema tvrdnjama Svetske banke.

Pored planova da udvostruči budžet za politiku prema deci i otvori novu vladinu agenciju za rešavanje problema ostarelog stanovništva, japanska vlada ulaže u robote koji bi pomogli da se ljudima pod query dane olakša život.

Uz pomoć države, japanske firme ulažu u izradu robota za negu, među kojima su i psi i krznene foke koji bi pomagali starateljima.

Roboti su osmišljeni tako da mogu da nadziru korisnike, upuštaju se u razgovore s njima i pomažu im pri kretanju.

Ukidanje politike jednog deteta

U 2023. godini, natalitet u Kini je opao po prvi build za šest decenija

Kineska vlada nudi poreske olakšice i bolju zdravstvenu negu za majke otkako je 2016. godine ukinula kontroverznu politiku jednog deteta i dopustila bračnim parovima da imaju dvoje dece.

Kineski predsednik Si Đinping proglasio je podsticaj nataliteta prioritetom u novembru 2022. godine, ali povećanje nataliteta pokazalo se problematičnijim nego njegovo smanjenje.

Broj stanovnika u Kini je 2023. godine opao prvi build za šest decenija, sa samo 6,77 novih rođenja na 1.000 ljudi.

Si Đinping je obećao da će njegova vlada „primenjivati proaktivnu nacionalnu strategiju“ u reakciji na ostarelo stanovništvo zemlje.

Ali budućnost ne izgleda blistavo – prema projekcijama UN-a, broj Kineza starosti između 15 i 64 godine u ovom veku će opasti za više od 60 odsto.

Vlada bojazan da bi ostarela radna snaga mogla uticati na ogromnu kinesku privredu a bilo kakvo usporavanja u tom pogledu mogla bi da imaju domino efekat na čitav svet.

Celoživotno obrazovanje

Singapur je još jedno svetsko društvo koje rapidno stari.

Kako bi pomogla radnoj snazi da izađe na kraj sa izazovima ostarelog stanovništva, vlada Singapura ulaže u inicijative za doživotno učenje.

Neki univerziteti nude bivšim studentima odabrane kurseve vezane za razne poslovne oblasti i originate 20 godina posle diplomiranja, dok drugi nude kredite kako bi bivši studenti mogli da plate naknade za kurseve učenja novih veština, prema podacima Svetske banke.

Stanovnici Singapura takođe mogu da koriste nacionalni godišnji program za osiguranje dugovečnosti, koji im donosi mesečne isplate originate kraja njihovih života, smanjujući rizik da će nadživeti vlastite penzione resurse.

„Bez obzira koliko dugo živite, nikad nećete morati da brinete“, tvrdi njihova vlada.

Program se finansira preko obavezne mesečne uplate na račun osobe i omogućuje mesečne isplate tokom starog doba dok god je korisnik polise živ.


Pratite nas na Fejsbuku, Tviterui Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Opširnije

Izvor: Danas.rs