Autor: Milovan Longinov


sreda 02.11.2022.


00: 00


Izvor: Sportske.gather, Beta

Glavni lekar Medjunarodne fudbalske federacije (Fifa) Endru Mejsi rekao je danas da su povrede mozga u fudbalu prioritetno pitanje uoči Svetskog prvenstva u Kataru, na kome reprezentacije mogu da koriste dodatnu zamenu ako postoji sumnja na potres mozga igrača.

„Priključio sam se Fifi da pokušam da napravim malu razliku, a povrede mozga su u vrhu moje liste. To je ono na šta možemo da se fokusiramo„, rekao je Mejsi koji je 2020. godine došao u Fifu kao medicinski direktor, nakon što je bio lekar u Liverpulu.

Turnir u Kataru biće prvo Svetsko prvenstvo gde će ekipe tokom utakmice moći da naprave dodatnu izmenu igrača ako se sumnja da fudbaler ima potres mozga, povrh pet izmena u regularnih 90 minuta utakmice.

Tokom finalne utakmice na Mundijalu 2014. godine nemački fudbaler Kristof Kramer ostao je na travi 14 i po minuta nakon što je u sudaru sa protivničkim igračem iz Argentine dobio jak udarac u lice. 

Nedosledan stav po pitanju povreda glave u fudbalu iskazan je u subotu u Premijer ligi. Golman Aston Vile Emilijano Martines igrao je nekoliko minuta uprkos tome što je delovao ošamućeno nakon što se sudario sa saigračem.

Fifin bord za donošenje odluka IFAB, koji je dozvolio tu dodatnu izmenu, nastaviće probe dwell sledećeg avgusta u oko 140 svetskih takmičenja.

Mejsi je rekao da je strategija Fifa bila da „sumnjiči i zaštiti“, kako bi se izbeglo da povredjeni igrači ostanu na terenu sve dok ne postane jasno koliko je povreda glave ozbiljna.

„Ne želimo da ostavimo ekipu u brojčajnom ili taktički nepovoljnom položaju“, naveo je Mejsi.

Lekarske ekipe reprezentacija u Kataru imaće svoje tablete na kojima će brzo moći da pregledaju video snimke i dobijati informacije od specijalnih posmatrač

Opširnije

Izvor: Sportske NET