Srbija

od strane | nov 16, 2022 | Sport, Uncategorized | 0 Komentara

Fudbalska reprezentacija Srbije sačinjena je od mnoštvo mozaika koji čine ne samo fudbalske, već i one vanfudbalske stvari. Rusi bi rekli „okolofutbol“.

I nije to baš za veliku pohvalu, dok je pojedinim fudbalskim nacijama potrebno “samo” uspostaviti sistem, ovde je neophodno dobiti i prekopotrebnu podršku iz političkog miljea. Upravo je Dragan Stojković čovek oko kojeg, kao retko za koga, vlada konsenzus u Srbiji. Veliki pobednik, fudbalski majstor i sada već iskusan trener doneo je ovom timu sačinjenom od nekadašnji omladinskih evropskih i svetskih prvaka prekopotrebno samopouzdanje. Fudbal je jedna veoma jednostavna igra i to što treneri poput Marsela Bjelse, Pepa Gvardiole i ostalih revolucionara donose neće promeniti tu činjenicu. Fudbaler je ipak (samo) čovek od krvi i mesa i potrebno je kao takvom mu i pristupiti. Uostalom, vreme delovanja selektora je značajno manje od klupskog trenera.

O Stojkovićevoj harizmi su mnogi pisali, ali ono što je posebno interesantno jeste stanje na terenu koji nam je ponovo doneo najveće radosti. Malo ko je verovao da bi ova grupa momaka mogla da završi kvalifikacionu grupu kao prvoplasirani i to nakon istorijske pobede nad Portugalom usred Lisabona. Tako nešto je, ne baš stidljivo, najavljivao i sam selektor koji se nije libio da zada prilično ofanzivne instrukcije svojim igračima protiv ekipe sastavljene od dosta igrača svetske klase.

Srbija igra tehnički doteran, lepršav, ofanzivan i moderan fudbal, što je veliki zaokret čak i za momke koji su osvajali U19 EP i Mundijalito kada su igre naših pulena bile ipak nešto defanzivnije. I to ne mora da bude loše, ali zanimljivo je videti da srpski fudbaleri imaju šta da pruže i u jednom klasičnom nadigravanju sa protivnikom uz igru na gol više.

Tokom kvalifikacija za Mundijal u Kataru, „orlovi“ su postigli 18 golova, više i od Portugala, mada je primljeno devet što je i logična posledica ofanzivnog opredeljenja selektora.

I nema tu velikih tajni kada je sastav u pitanju, čini se da je Stojković već iskristalisao 13, 14 igrača koji će biti nosioci ekipe. Ne 11, jer je selektor svrsishodno u igru od prvog minuta uvodio igrače “od zadataka” kako bi taktički izneli meč. Zato i svi fudbaleri toliko često spominju „hemiju“ kao veoma bitan faktor, što se i vidi prilikom proslave golova koji svaki strelac slavi sa kolektivom. Mali, ali ne baš zanemariv detalj.

Na golu bi trebalo da bude Vanja Milinković Savić koji nije izgubio nijedan reprezentativac meč na kojem je branio, dok će štoperski trio vrlo verovatno činiti Milenković, Mitrović i Pavlović. Bočne pozicije rezervisane su za Kostića u sjajnoj formi i, sva je prilika, Živkovića koji će u tom slučaju pokrivati čitavu desnu stranu terena, uz ogradu da bi i Lazović i Radonjić u nekim trenucima trebalo da dobiju priliku usled velike potrošnje energije.

Sredina terena će zavisiti pomalo i od protivnika, Tadić i Sergej Milinković Savić jesu sigurni, a kao treći vezista će možda delovati Lukić ili Gudelj, u zavisnosti od taktičkih zamisli selektora. Možda i obojica, u slučaju da Mitrović ili Vlahović ne budu spremni za prvi meč i ne počnu susret od početka.

Na klupi je izbor sve, samo ne skroman. Ne bi bilo čudo ni da Jović, Radon

Opširnije

Izvor: Sportske NET