Deca u školi uče kako se sade krompir i tikvice: Časovi baštovanstva uzeli maha u evropskoj zemlji

od strane | maj 1, 2024 | Vesti | 0 Komentara

B. P.

Prema istraživanju, ovo nudi prednosti za obrazovanje dece ali i mentalno i fizičko blagostanje

Foto: Shutterstock/Dmytro Zinkevych

Zemlje u Evropi se, makar kada je reč o obrazovanju i načina vaspitavanja dece, podosta razlikuje od nekih naših modela. Evo ga još jedan slučaj.

Naime, škole u Holandiji uvele su nedavno za školsku decu obavezu da se bave baštovanstvom. Istraživanje je pokazalo da se samo 20 odsto škola u Holandiji trenutno bavi baštovanstvom, a da većina njih (85%) želi da to uvede, ali se suočavaju sa preprekama.

Kako piše „School food matters„, školsko baštovanstvo nudi mnoge dokazane prednosti za obrazovanje dece ali i mentalno i fizičko blagostanje. U ovoj zemlji Beneluksa samo se petina škola bavi baštovanstvom iako bi većina to želela. Ipak, jedna holandska organizacija kreativno radi na rešavanju ovog jaza i uključivanju sve dece u prirodu.

– Nastavni plan i program jeste da u okviru obrazovanja o hrani, osnovne škole treba da uče decu i o biljkama, životinjama, vremenu i klimi ako i kako da zdravom ishranom neguju mentalno i fizičko blagostanje. Baštovanstvo je najbolji način da se to postigne – rekla je menadžer ovog procesa Martina Miler.

Foto: Unsplash/Sandie Clarke

Time što će biti u vrtu, deva uče o svojim čulima i zabavljaju se prljajući ruke, a osim toga usvajaju društvene veštine dok komuniciraju između sebe i rade zajedno nešto korisno. To im može pomoći i za matematiku, istoriju i geografiju jer tako izračunavaju koliko im je semenki potrebno za veličinu rupe u zemlji koju naprave, takođe uče odakle potiču krompir, tikvice ili bilo šta drugo što seju. Još jedna blagodet ovog procesa jeste da su deca na svežem vazduhu, a ne zatvorena u četiri zida gledajući u ekrane.

Školsko baštovanstvo može koštati do 500 evra po detetu godišnje, tako da je to velika investicija za škole i opštine. U toku su istraživanja koja dokazuju da je to vredna investicija u smislu da deca odrastaju zdravije i da razumeju važnost zaštite prirode.

Dobri primeri u Roterdamu

U Roterdamu deca uzrasta od 10 do 11 godina dobijaju parcelu od četiri kvadratna metra za uzgoj povrća. Imaju 15 časova u bašti tokom cele sezone, što uključuje časove stručnjaka koji dolaze i uče decu da pripremaju zemljište i čuvaju biljke. Na kraju programa beru svoje proizvode i koriste ih za pripremu zdravih jela. Potrebno je vreme za to, ali ima veliki uticaj. Deca čak idu kući sa ovim informacijama i utiču na roditelje da kupuju više voća i povrća.

(Ona.rs)

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Realizovana akcija sadnje 8 stabala u školskom dvorištu OŠ „Branko Radičević“ na Novom Beogradu

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Opširnije

Izvor: Telegraf.rs