Želite da što duže vozite svoj auto? Onda nemojte da radite ove stvari

od strane | avg 23, 2023 | Vesti | 0 Komentara

N1 Hrvatskadanas 06:58

Foto: REDPIXEL.PL / Shutterstock.com

Održavanje automobila ključno je za njegovu dugotrajnost i sigurnost. N1 Hrvatska savetuje vozače da nikad ne rade sledeće stvari sa svojim vozilom, ako im je stalo da ga što duže koristi.

Nikada ne zanemarujte rđu

Kada je reč o stvarima koje nikada ne bi trebalo da radite sa svojim automobilom, ignorisanje rđe nije visoko na spisku većine ljudi, ali bi trebalo da bude. Rđa na vozilu često je gora nego što izgleda na površini. Ako primetite rđu koja se probija kroz boju na vašem vozilu, nemojte je ignorisati. Treba proveriti veći deo metala ispod boje nego što se čini na prvi pogled. Takve površine treba očistiti, popuniti i ponovo ofarbati što je pre moguće.

Nikada nemojte previše napumpati gume

Na internetu se mogu pročitati svedočanstva ljudi koji tvrde da su smanjili potrošnju goriva tako što su napumpali gume na maksimalni pritisak naveden na gumi. No, ono što ne spominju je da takva praksa može izazvati niz problema. Dok se može primetiti blaga ušteda goriva s vožnjom s prenaduvanim gumama, ona je popraćena nizom negativnih efekata koji nadilaze taj manji dobitak, piše Family Handyman.

Gume koje su prenaduvane imaju duže zaustavne udaljenosti i sklonije su proklizavanju i akvaplaningu na mokrim putevima. Osim toga, takve gume imaju kraći vek trajanja. One manje apsorbuju vibracije od udaraca na neravnim putevima, što rezultira grubljom vožnjom.

Nikada ne koristite pogrešno hlađenje/antifriz

Hlađenje je ključno za pravilan rad motora, a odabir pravog antifriza je od velike važnosti. Upotreba pogrešnog antifriza ili mešanje različitih vrsta antifriza može imati ozbiljne posledice za motor i sve komponente sistema hlađenja. Preporučeni antifriz za vaš automobil naveden je u vlasničkom priručniku.

Nikada ne mešajte ove tečnosti

Loše punjenje kočionog ili servo sistema pogrešnom tečnošću može izazvati ozbiljne probleme i bezbednosne rizike. Kočiona tečnost će oštetiti gumene delove sistema za servo upravljanje, dok servo tečnost može izazvati kvar kočnica. Proverite pravilne specifikacije tečnosti pre nego što dopunite ili promenite tečnosti u tim sistemima kako biste izbegli ozbiljne probleme.

Nikada ne koristite “univerzalne” tečnosti

Iako neki proizvođači tvrde da njihove “univerzalne” tečnosti za servo sistem i mjenjač rade za sve automobile, ova tvrdnja nije uvek istinita. Proizvođači automobila često preporučuju specifične tečnosti koje odgovaraju dizajnu i tehničkim zahtevima njihovih vozila. “Univerzalne” tečnosti nisu nužno kompatibilne sa svim modelima i tipovima automobila. Upotreba pogrešnih tečnosti može izazvati probleme i kvarove u sistemima za servo upravljanje i menjač, što može dovesti do skupih popravki.

Ako nije dostupna odgovarajuća tečnost u lokalnoj prodavnici auto delova, preporučljivo je kupiti je u ovlašćenom servisu ili prodavnici kako biste osigurali kompatibilnost i pravilno funkcionisanje vašeg vozila.

Nikada ne isključujte kabl akumulatora za testiranje alternatora

Dok je u prošlosti bilo uobičajeno isključiti kabl akumulatora dok je motor radio kako bi se proverila ispravnost alternatora, takva praksa je danas vrlo opasna. Moderni automobili su opremljeni račurarima i elektronikom koja je osetljiva na nagli pad napona.

Isključivanje kabla akumulatora dok motor radi može izazvati nagli porast napona unutar sistema i oštetiti elektronske komponente. Umesto toga, koristite voltmetar kako biste proverili ispravnost alternatora ili se obratite prodavncu auto delova koja nudi besplatan dijagnostički test za sistem punjenja.

Nikada nemojte da vozite kad svetli lampica za ulje

Svaki automobil ima lampicu koja upozorava na nizak pritisak ulja. Ako svetli dok vozite, to znači da je pritisak ulja opasno nizak ili da je nestalo ulja u motoru. To može ukazivati na ozbiljne probleme kao što su curenje ulja, kvar pumpe ili blokada u sistemu.

Ako se lampica upali, odmah se zaustavite na sigurnom mestu, isključite motor i proverite nivo ulja pomoću štapića za meranje. Ako je nivo ulja ispod preporučenog minimuma, odmah dodajte ulje pre nego što ponovo pokrenete motor. Vožnja s nedostatkom ulja može ozbiljno oštetiti motor i dovesti do skupih popravki.

Nikada ne vozite s manje od četvrtine rezervoara goriva

Zadržavanje barem četvrtine goriva u rezervoaru je važno iz više razloga. Električna gorivna pumpa se obično nalazi unutar rezervoara i koristi gorivo za hlađenje. Vožnja s niskim nivoom goriva može izazvati pregrejavanje pumpe i prerani kvar. Takođe, nizak nivo goriva može izazvati usisavanje nečistoće s dna rezervoara, što može dovesti do oštećenja pumpe i začepljenja filtera. Ovo može rezultirati niskim pritiskom goriva i smanjenom efikasnošću motora.

Redovno održavanje goriva na nivou iznad četvrtine rezervoara pomoći će u izbegavanju tih problema i produžiti životni vek gorivne pumpe.

Nikada nemojte da koristite pogrešno ulje

Savremeni automobili su složene mašine s precizno izrađenim komponentama. Upotreba pogrešnog ulja može poremetiti ravnotežu i performanse motora. Proizvođači automobila obično preporučuju specifičnu vrstu i viskoznost ulja koja je optimalna za motor vašeg vozila. Upotreba pogrešnog ulja može izazvati probleme kao što su smanjena efikasnost motora, povećana potrošnja goriva, oštećenje delova motora i smanjena trajnost.

Nikada ne perite auto deterdžentom za sudove

Deterdžent za sudove je dizajniran da uklanja tvrdokorne ostatke hrane, ulja i masti s posuđa. Međutim, takav deterdžent nije prikladan za pranje automobila. Boja, lak i vosak na automobilu sadrže ulja i smole koje održavaju integritet boje i filtriraju štetne UV zrake. Upotreba deterdženta za sudove može ukloniti vosak i oštetiti zaštitne slojeve boje, izlažući automobil elementima iz okruženja. Umesto toga, koristite sredstvo za pranje automobila koje je dizajnirano za tu svrhu i neće oštetiti zaštitne slojeve boje. To će očistiti automobil bez oštećenja i produžiti životni vek boje.

Nikada ne ostavljajte napitke u vozilu

Ako ostavite tečnosti poput vode, soka, gaziranih pića ili piva u automobilu kad temperature padnu ispod nule, možete se suočiti s neželjenim posledicama. Tečnosti se šire kada se smrznu, što može izazvati curenje i nered u unutrašnjosti vozila. Ako ostavite tečnosti u vozilu tokom zimskih meseci, budite spremni na mogućnost curenja i mrlja koje je teško očistiti.

Nikada ne pušite dok točite gorivo

Ovo se može činiti očiglednim, ali nikada nemojte pušiti dok točite gorivo ili dok ste u blizini pumpe za gorivo. Pušenje pored goriva može izazvati opasne situacije i rizik od požara. Takođe, nikada ne palite upaljače ili šibice u blizini pumpe za gorivo.

Nikada ne vozite bez obuće

Iako ovo nije najopasnija stvar koju možete učiniti dok vozite, ipak nije dobra ideja. Vožnja bez obuće može otežati pravilno kočenje i ubrzavanje, i može predstavljati rizik u slučaju naglog kočenja ili potrebe za hitnim izlaskom iz vozila. Osim toga, moguće je povrediti noge ili izgubiti dragoceno vreme pokušavajući obuti obuću u slučaju kada morate brzo da reagujete.

Sve u svemu, pridržavanje ovih saveta može vam pomoći da održite vaš automobil u dobrom stanju, produžite njegov životni vek i osigurate vašu bezbednost na putu.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Opširnije

Izvor: Danas.rs